Истината ни прави свободни

събота, 7 май 2011 г.

Вярата в Бога дава на човека това, което нищо друго не може да му даде

Моята публикация от вчера Смях: атеизмът на комунизма бил някаква специфична форма на "религиозна" вяра! предизвика интересни коментари, които, за да стигнат и до читателите на в-к ГРАЖДАНИНЪ, ги публикувам сега в отделен постинг:

Анонимен каза: Вярвам, че тове би било публикувано в съответния блог, но понеже не съм убеден го запазвам тук :)

Комунизмът преследва най-упорито вярата. Това е основна цел. Аз не съм, чул някой да отхвърля фактите, че църквата е преследвала и мисля, че всеки християнин знае това. Интересно е обаче как систематичното унищожаване на врващите в атеистичните държави се оправадава с куп глупости. Както можете да кажете, да има преsтъпления в името на религията или по такъв претекст, трябва да имате някакъв морал да признаете престъпленията на атеизма против религията, които са ужасяващи през 20 в.

Изречение от сорта "И всичко това, разбира се, няма нищо общо с атеизма. В името на атеизма никой не убива." буди крайно недоумение и смях.

А относно американците. Със сигурност в Америка има хора, не приемащи атеизма и гледащи на него с недобро око. Някои са крайни, но вижте автора на този блог?! Достатъчно самоуверен, за да казва какво е глупост и какво не, да приема вярата за "нещо нелепо". На този плакат с учените можете да направите алтернативен с вярващи и те спрямо г-н Блажев ще са като интелектуални великани, но са били вярващи. На този мисля, че се виждат Линкълн и Айнщайн. Последният, доколкото ми е известно, е бил деист. Скоро четох писма на Линкълн, от които никак не е ясно да е карен (?) атеист, а Чарлз Дарвин е бил агностик....

Ако прочетете мислите на така наречените "founding fathers" ще разберете защо американците имат съмнения за атеизма, който никак не предполага задължително много акъл (има умни хора и вярващи и атеисти) . Пример:
"Our constitution was made for moral and religous people. It is wholly inadequate to the government of any other." J. Adams 1798

"Can liberties of a nation be thought secure when we have removed their only firm basis, a conviction in the minds of the people that these liberties area gift from God? That they are to be violated but his wratg" T. Jefferson 1781

Последно. Г-н Блажев, бъдете какъвто искате, пишете каквото искате тове ви право е неотменимо, но моето мнение е, че по тази тематика сте на много ниско ниво. Аргументите Ви на един площад биха били нещо като крясъци. Как можете да се присмивате на вярващи като вие самият излагате аргументация на такова ниско ниво. Вие можете да намерите много отговори с елеменатарно търсене в Интернет и желание наистина да приведете разбиранията и вярванията си (защото атеизмът наистина е вяра, дори се намира в секция религия на ББС) поне на едно ниво над чалга-нивото. Това е лесно постижимо и едно от дълбоките ме убеждения е, че Доукинс, бидейки много умен човек, е написал книгата си така слабо на ниво философия, защото хората обичат крайностите, нещо да извикат, повторят, нещо, което е лесно да се повтаря като папагал. Всъщност това е хитра, но нечестна стратегия, защото достига повече хора, но им дава неубдеителни аргументи и създава някаква фенщина.

Поздрави!

Ангел Грънчаров каза: Добър коментар! Ще го публикувам и в отделен пост та да се прочете и от читателите на в-к ГРАЖДАНИНЪ...

Анонимен каза: Словесната диария, с която ни гощавате, Грънчаров, е учебникарски пример за тесногръдие, високомерие, лицемерие и отказ да се използва сивото вещество между ушите ви.

Не мога да се начудя откъде намирате време за логореята си, но в речника ви има твърде много думи, типични за комунистическите сатрапи, които уж не обичате. Не знам защо е това съвпадение.

"Сатанински кървав танц"?! Вие в кой век живеете, Грънчаров? Нека ви напомня, че вече не сте в средновековието и the Darlk Ages, когато любимата ви религия е трепала хора на поразия. Оставете бабешките си метафори и разсъждавайте като пълнолетен, зрял човек.

Всъщност, правете каквото искате... :)

Анонимен каза: "Нека ви напомня, че вече не сте в средновековието и the Darlk Ages, когато любимата ви религия е трепала хора на поразия. Оставете бабешките си метафори и разсъждавайте като пълнолетен, зрял човек. Всъщност, правете каквото искате... :)"

Да ви припомня ли, че жертвите на атеистичните режими в 20 в. са повече от няколко десетки милони за няколко десетки години?! Може ли атеизмът поради това да се смята задължително за кървав?!

Ващият език на какво прилича? Кой проявява високомерие?

Кирил Кирилов каза: Когато фактите (и науката) говорят и боговете мълчат.

Vesselin Savov каза: Г-н Ангел Грънчаров, иска ми се просто да забравя, че съм прочел вашите коментари, но уви не мога и именно за това ще си позволя да засегна част от философските ви аргументи, които самият вие сте засегнали.

Тези ваши чудни думи "философско-психологическа гледна точка ценностите, съзнанието и поведението на "образцовия атеист" и на образцовия вярващ", това ви е проблема на вас, религиозните перковци, цял живот са ви слага ли в някакви религиозни рамки и са подлага ли съзнанието ви на анти-природни ограничения. Резултаът от това е налице: образцов вярващ, образцов атеист...

Но не ме разбирайте погрешно, г-н Грънчаров, аз мисля, че религията е нещо изключително важно и нужно особено в днешните времена, в които знанието и логиката са жестоко пренебрегвани за сметка на фантастичните оправдания като "божа воля, божие правосъдие", зад които примерно правителството на любимият ви "образцов" САЩ стои нон стоп оправдавайки антихуманните си действия спрямо живи човешки същества (пример: убиването на Осама бин Ладен може би?! бел. моя, А.Г.).

Религията е полезна с това, че представлява една изкуствена опция, чрез която човек може да изрази духовния си живот, който е жизнено важен за оцеляването му. Най-масовият избор на човека е да избере религията за душевен отдушник, но същевременно най-грешният. Вместо да показва на хората, че те сами контролират животите си и всичко зависи от техните действия и избори, религията прави точно обратното, убеждава ги, че магическа сила, контролираща и създала всичко на света, се разпорежда с техните съдби и същевременно ги наказва за за грешките им. А всъщност по така създадените религиозни правила, човек е грешен пред бога с огромна част от мислите и действията си.

Религията е полезно нещо, изолирана чрез материализъм и пропаганда, здравата мисъл се е превърнала в нещо трудно достижимо и хората, които не могат да стигнат до нея се нуждаят от смисъл в живота, точно на тези ограничени хора религията е нужна, за да изпълни безсмисления им живот с магически низ от несъществуващ смисъл.

Г-н Грънчаров, повече от позорни, но пък и повече от логични за човек като вас са тези думи че сме "най-бедни и унизени са тъкмо народи като нашия". Искам да ви попитам: вие за Африка чували ли сте? Това е цял континент (според вашите разбирания - най-вероятно господ го е създал). Ако ние сме бедни и унизени не знам какво трябва да кажем за масата хора, които всеки ден умират там от глад, но сигурно според вашият господ те заслужават безсмислената си смърт; дори и децата и те са грешни и заслужават да умрат.

Парадоксално е, че огромна част от хората в тези бивши колонии се самоопределят като последователи на различни религиозни течения, било то християнски или мюсюлмански. Аз не бих обвинил религията като убиеца на хиляди души, аз бих я определил по-скоро като оръжието, с което си служат определени хора за да убият хиляди души и същевременно да печелят власт. Така е било, така е сега и дано не е така още дълго.

В края на краищата всеки човек усеща сам вътре в себе си когато върши добро или зло, когато е щастлив или нещастен, когато е влюбен или унизен, без да го чете в някаква тъпа, съмнителна книга!

Анонимен каза: Г-н Савов, интересно е: как знаете какво запълва религията - след като сам сте невярващ? Вероятно разбирате мислите и чувствата на всеки човек? Не знам, но достатъчно много умни и активни хора са вярвали и вярват и това определно ме кара да мисля, че малко самоуверено се изказвате от какво имат нужда хората и от какво не. Това, че за вас това са глупости, не означава, че са.

"Вместо да показва на хората, че те сами контролират животите си и всичко зависи от техните действия и избори, религията прави точно обратното, убеждава ги, че магическа сила контролираща и създала всичко на света, се разпорежда с техните съдби."

Ако има религия, която най-много зависи от свободната воля на човека, то това най-вероятно е християнството. Човек избира как да живее, но с очакването да бъде съден според заповедите на християнството.

"Това е цял континент(според вашите разбирания най-вероятно господ го е създал), ако ние сме бедни и унизени не знам какво трябва да кажем за масата хора които всеки ден умират там от глад, но сигурно според вашият ГОСПОД те заслужават безсмислената си смърт, дори и децата и те са грешни и заслужават да умрат. Парадоксално е, че огромна част от хората в тези бивши колонии се самоопределят като последователи на различни религиозни течения, било то християнски или мюсюлмански."

Проблемът със страданието е най-трудният в християнството и по-добре потърсете сам източник, но преди буквално да се пенявите си помислете в реалния живот колко хора наистина получават справедливост и какво означава за тях мисълта, вярата, че справедливостта я има. Светът няма надежда за справедливост, справедливост без Бог просто няма, защото с относителния ви морал

"В края на краищата всеки човек усеща сам вътре в себе си когато върши добро или зло"

далеч човечеството няма да стигне. Това е относителен морал и какво е добро и зло е една относителност, чиито интерпретации може да са доста интересни според зависи....

Всъщност ако се замислите над собствените си думи малко

"но сигурно според вашият ГОСПОД те заслужават безсмислената си смърт, дори и децата и те са грешни и заслужават да умрат."

ще откриете, че тук предполагате съществуването на "вашия" Бог. Нали разбирате, че ако това е така, то децата за безсмислените си страданията ще получат вечна справедливост!? Не знам каква справедливост ще получат в един празен свят...

Това не означава, че хората не трябва да се борят все по-малко деца да страдат, за да изживеят земния си живот - нали това е основна заповед "Обичай ближния си". Парадоксално ли наистина "Парадоксално е, че огромна част от хората в тези бивши колонии се самоопределят като последователи на различни религиозни течения, било то християнски или мюсюлмански."?!

Не знам откъде намирате сили за толкова настървени коментари с претенция в няколко реда да опишат точно религията, хората, науката и изкуството. Вашият разум, както ничий друг няма да може да обеме и разбере съществуването на човека, вселената, материята и енергията. Някои хора избират да вярват в съществуването на Творец и заедно с това в един смислен свят. Нищо нелогично ако човек се замисли, дори да не повярва.

Анонимен каза: Г-н Кирилов, в университетите 70% като минимум са с леви убеждения. Трябва ли да заключим, че лявата идеология е вярната!?

Ангел Грънчаров каза: Почти нищо нямам какво да добавя към тази дискусия, добре показваща ценностите както на толерантните към вярата в Бога хора, така и на отрицателите на тази вяра, сиреч, на безбожниците. Бих си позволил само да апелирам за по-голямо уважение към чуждите вярвания и в безусловното право на всеки индивид да вярва в каквото иска - и в каквото намери за добре. Обозначавано в съвременните документи като право на свобода на съвестта. Все пак живеем в ХХI век и не бива да си позволяваме да игнорираме най-фундаментални човешки права, за които милиони хора са се борили, като почнем от самия Христос и неговите ученици, та стигнем до борците срещу комунизма от ХХ век.

Удивителният факт, че едно учение, каквото е Христовото, не просто е оцеляло векове, но има и в наше време непокътнат духовен потенциал, може да бъде обяснен по един-единствен начин: вярата в Бога е най-мощна духовна сила, с която нищо друго не може да се сравни. Вярата в Бога дава на човека това, което нищо друго не може да му даде. Всякакви красиви утопии са се раждали и умирали, отивали са в забвението, но Христовото учение продължава да сияе на духовния небосклон като пътеводна звезда за милиони съвременни хора. Това, разбира се, съвсем не е случайно.

Всеки от нас има право да мисли каквото иска - и да вярва в каквото намери за добре. Всеки има и правото да се заблуждава, разбира се. И сам да търси изход от грешките и от провалите си. Пътят към истината е стръмен, каменист и трънлив дори. А има и много пътища към нея. Пък и всеки трябва да проправи свой път до нея. Но това съвсем не значи, че когато забелязваме, че някой наш търсещ истината събрат се заблуждава, не бива да му подадем ръка та да излезе от дупката, в която е попаднал - и от която се опитва да изпълзи, дращейки със счупени нокти. Човешко е в такъв случай да помогнем на ближния, защото никой няма гаранция за това, че и нему това някога няма да се случи. Защото всички сме хора, а не богове - както се струва на някои, дръзнали да детронират Бога и да седнат на неговия престол.

Бих си позволил накрая да дам на невярващите в Бога един съвет: моля, опитайте се някак да запълните духовния вакуум, зейнал в гърдите ви, не с фалшиви кумири, не със самонадеяно-горделиво празнословие, а поне с малко верска търпимост, която са имали в голяма степен хората даже от така презираното от вас Средновековие. Ако я нямаше тази верска търпимост как например можем да обясним общо взето мирното съжителстване на християни и мюсюлмани в рамките на Отоманската империя например? Във времена на най-див религиозен фанатизъм в Истанбул е съществувала Вселенска Патриаршия, а във всяко българско село - църквица?!

И, вече наистина, последно: бих си позволил да помоля уважаваните атеисти да ме простят за известна рязкост на изразите в спора, която иначе съвсем не ми е присъща. Но и аз съм жив човек и понякога се паля и увличам, за което по-късно съжалявам и се кая. Бъдете живи и здрави! Не мразете никого и не си позволявайте да хулите нито едно човешко същество, особено за това, че си било позволило в нещо да вярва. А да вярваме в нищо нима е по-добре?!

Няма коментари:

Абонамент за списание ИДЕИ