Истината ни прави свободни

четвъртък, 5 май 2011 г.

Нова дискусия с безбожници за вярата в Бога и религията

Дискусията ми с атеисти в блога на Христо Блажев - виж По-добре е човек нищо да не каже, отколкото да каже... нищо! - избухна с нова сила; тази сутрин забелязах, че съм бил обруган предоволно заради дързостта си да не мисля като атеистите; ето продължението й:

Христо Блажев: Г-н Грънчаров, пренасянето на спора в областта на моята личност, качества и недостатъци ми се струва излишно разводяване на диалога. Мисля, че съм изложил достатъчно факти, които подкрепят тезата ми и личните ми убеждения, върху които е безпредметно да се спирам отново, достатъчно зает съм, мисля, че знаете къде се трудя и как се работи там :)

"мислещ - един ден, пожелавам Ви го! - млад човек" определено е грубичка обида и не смятам, че гостуването ви в един от малкото литературни блогове ви дава право на подобни лични нападки, доколкото никога не бих си позволил такива (да, атеистите сме и възпитани, да не повярва човек) обиди нито тук, нито във вашите сайтове.

Тази дискусия е очевидно безпредметна, защото вие, бидейки философ, се реете сред духовната част на вяра, религия и прочие. А аз в ролята си на човек без нужда от такива неща, с опора само в мен и моя разум, виждам физическото измерение на всички тези неща и то не ми се нрави ни най-малко. Фактът, че милиарди се кланят на книга, писана от десетки хора преди 18-19 века, редактирана многократно, изкривявана до неузнаваемост при множество преводи от преводи, говори сам по себе си. А наличието на институция като църквата, тънеща в разкош, (и малко бедни балъци за цвят) не помага много за защита на нуждата от религия.

Но спирам дотук, утре ще пусна в другия ми блог Всичколандия мой превод на статия за идиотското положение в САЩ по отношение на атеистите, приемани като прокажени от "смирените" и "обичащи всички хора като братя" вярващи.

Анонимен: Комунизмът бил виновен за милиони жертви и същевременно с лека ръка ползвате именно неговите прийоми за младостта и незнанието. Както казваше един приятел: "Бегай!"

Книгата ми се струва интересна и при първа възможност ще я прочета.

Free Infidel: Драги ми другарю Грънчаров (наричам ви "другарю" отчасти поради очевидно огромната ви омраза към свободната мисъл - омраза, типична за комунистите, и отчасти за да изразя неуважението си към вас),

Високомерието ви е твърде голямо и се конкурира по размери само със заблуждението ви. Един човек, който е изразител на средновековни, тоталитарни религиозни идеи като вас, не може да бъде истински антикомунист. Както вече многократно е ставало ясно, приликите между религията и тоталитаризма са безброй, и все отвратителни. Неверието в богове - Христоси, Зевсове, Вишну-та и пр. открай време е било присъщо на събудените умове - тези, които не се поддават на масови психози и колективно оглупяване.

За мен и комунизмът, и религията са еднакво гнусни и човеконенавистни. Религията обаче печели като по-стара и като изтрепала повече хора.

Присъединявам се към тези, които казаха, че с всички сили ще се борят срещу вярата в свръхестествени неща и религия.

С неуважение, Free Infidel

Free Infidel: И още нещо, Грънчаров. Понеже твърде интелигентно питаш "Някъде да сте чели в Библията Христос да призовава да се убива?!", нека те образовам малко. Открехни Библията, па намери Лука 19:27 със следните думи на Исус:

"А ония мои неприятели, които не искаха да царувам над тях, доведете ги тука и посечете ги пред Мене."

Хай със здраве, пък другия път първом попрочети нещичко!

Христо Блажев: Хехе, това го проверих, наистина го има. Още едно доказателство, че за да си вярващ, не трябва да си чел библията. Или поне да пропускаш местата, които не ти уйдисват.

lammoth: Хахах, на мен ми стана ужасно смешно :)) OWNED!!!

библията е чудесно четиво, стига да си падате по кръвосмешения (нормално за семитите, Амрам се жени за леля му Йохаведа и се ражда Мойсей), робство, расизъм, геноцид, войни, мъчения и линчове, убийства, мазохизъм, хомофобия, зомбита, отмъщения, геноцид и разбира се магии.

Христо Блажев: Г-н Грънчаров, видях интересното ви взаимочеткане с някакъв младеж, който се самодефинира като много вярващ и прекланящ се пред вашия авторитет в търсене на популярност за блога си, избиващ едновременно на национализъм и религиозност - две противоречащи си неща според ученията на църквата, но нейсе, да не задълбавам.

Там пишете: "Аз винаги съм вярвал, че спасението на България е в ония, които са се родили в условията на свобода, т.е. в родените след 1989 година. Такъв, примерно, е и моят син. Само ония, които не знаят що е несвобода или що е комунизъм, и които никога не са ги преживели, могат да бъдат истински пълноценни и неувредени, т.е. свободни и достойни личности. Поразените от вируса на несвободата и на комунизма аз ги наричам "комуноиди". И такива могат да се променят толкова, колкото бетонът може да се преобрази в плодородна почва".

ЕГН-то ми ли е причината да се изказвате така негативно за мен и убежденията ми? Сериозно, аз не помня комунизма, освен пюрето и че казвахме "другарко" в детската градина. Аз комуноид ли съм?

Ангел Грънчаров: Няма какво да кажа. "Диалогът" по-горе е направо... чудесен! Мисля, че в случая няма никакъв смисъл да се опитва човек да спори с хора, при които водещо са не убежденията или ценностите, а инатът. И безкултурието...

Просто ползвам се от случая да поканя тия, дето се кичат и гордеят така фрапантно със своето безбожие, на моите лекции по философия на религията (ще има видеозаписи) и на дискусиите върху тях, та белким нещо научат по тия така вълнуващи ги, явно, теми.

Прочее, който иска да разбере нещо поне малко за това що представляват т.н. форми на духа, към които принадлежи и религията (наред с изкуството и философията), нека да се опита да изчете моята дисертация със заглавие Учението за човека и формите на духа, писана още в периода 1985-1988 година. Приятно четене! И успех!

Щото атеизмът, както и материализмът, на основата на който той израства, са отчайващо бездуховни! По-голяма личностна и културна катастрофа, особено за млад човек, аз лично не мога да си представя...

Щото човекът, неразбиращ духа, е жалка и трагична в самоунизеността си картинка...

Христо Блажев: Г-н Грънчаров, защо смятате, че аз или други млади хора с трезв разум, сме бездуховни? Да не би да ни смятате и за покварени и неморални, само защото не спазваме вековни закостенели ритуали? Атеизмът е не по-малко духовен от всички религии, по-добре да почетете малко в тази област, казвам го безкрайно сериозно и без ирония.

Очевидно е, че говорим за различни неща - философията на религията е нещо хубаво, трябва да се изследват такива неща - но аз и всички по-горе роптаем срещу БУКВАЛИСТИЧНОТО приемане на религията и нейните канони. Колцина са вярващите, интересуващи се от философия на религията, моля ви се? Напротив, слушат чинно какво им проповядва някой тлъст поп и четат трескаво библията, но избирателно, да не би да попаднат на някое противоречие.

Ок, нека опростим нещата, нали сме си глупавички по собствените ви думи.

Отричате ли следните неща:

1. Библията е еклектичен труд, основан изцяло на древни езически култове и вярвания.
2. Писана е от много хора в продължителен период от време, огромната част (ако ли не всички) от които не са очевидци на събитията, които описват вдъхновено.
3. Редактирана е многократно с цел напасване на политическата конюктура, най-малкото по времето на император Константин.
4. Преводите от преводи са изкривили безкрайно ключови пасажи от нея, което прави абсурдно теоретизирането върху тях.
5. В Библията жената е принизена до домашно животно, призивите към насилие са в изобилие, да не говорим за кръвосмешения, изнасилвания и прочие - трябва ли съвременните ни морални ценности да се формират от текст, писан в далеч по-варварски времена?
6. Църквата е паразитна структура, която е изкуствено създадена и живее върху човешката глупост и нежелание да се мисли. Духовността няма нужда от посредници.
7. Догматичното мислене е в основата на религията и нещото, което вярващите използват най-често е доводът, че библията не бива да се тълкува, а да й се вярва. Вие като философ я тълкувате, следователнно не сте истински вярващ.
8. Вие казахте, че Исус не е призовавал към насилие, едно момче по-горе ви контрира с цитат от библията - това означава ли, че не сте запознат с нея (това не е лошо, повечето вярващи не са) или си затваряте очите пред подобни пасажи, защото не отговарят на убежденията ви?
9. Отричате ли милионите жертви, дадени в името на религията по времето на кръстоносните походи, колониалния период и религиозните войни в Европа? Отричате ли, че религията насърчава расизма, следствие на който и до ден днешен измират милиони? Че политиката и до наши дни се мотивира от религиозни нелепици, най-малкият пример за което е идиотът Буш, който навираше бога си в лицата на целия свят непрестанно?
10. Милиардите представители на други вероизповедания (че и атеистите!) по-малко духовни ли са от християните?

Спирам дотук. Изключително ми е интересно дали ще се осмелите да отговорите честно на директни въпроси за религията, без да прибягвате до мъгляви измъквания, въз основа на които всички вярващи са обосновавали своите заблуди?

Предполагам, че няма да копирате този коментар в блоговете си, но аз ще го направя във Всичколандия, заедно с вашия отговор, надявам се.

Free Infidel: Грънчаров, ако имаше поне капке интегритет в теб, нямаше така малодушно да избягаш от цитата на Исус, който ти приведох - за посичането на неверниците. Нищо ли няма да кажеш?

Всъщност, не се учудвам...

lammoth: Г-н Грънчаров, след разкритията че не сте чел Библията и множеството негативни ревюта, които получи тя в книголандия и други сайтове, чух че Бог ще пусне "Библия II - Отмъщението на Мария Магдалена", надявам се поне нея да прочетете. Всъщност следващия път се надявам да коментираме теми по кристалография, механика, технологии, физика, химия или астрономия, но като гледам интелектуалното ви ниво и болезнените напъни да го покажете по някакъв начин, разбирам защо сте се насочили към ориенталските пустинни фантастики.

Ангел Грънчаров: Много се радвам, че най-сетне - въпреки злобничките задявки относно моята "начетеност" и интелигентност - уважаемите господа атеисти най-вече сякаш са предразположени към един по-смислен спор по същество. Ако сте забелязали, моя милост твърде много обича споровете и дискусиите с интелигентни и мислещи млади хора; и затова не пропуска сгоден случай да помогне на ония, които искат да разберат по-добре или да вникнат що-годе по-дълбоко в същината на проблемите около духовното и религията. Защото това са твърде сложни проблеми, които не бива да бъдат отхвърляни с лека ръка, сякаш живеем не във второто десетилетие на ХХI век, а в 30-те години на ХХ век, сякаш не се намираме в европейска България, а в някоя сталинистка азиатска държава, и сякаш не сме нормални хора, а сме проповедници на "най-прогресивната, научна и материалистическа философия" и агитпропчици на "най-напредналия и безпощадно войнстващ научен атеизъм". (Забележка: думата "агитпропчик" иде от израза "агитация и пропаганда" и такива са били марксистко-комунистическите вандали в СССР, НРБългария (и пострадалите от комунизма страни от Източна Европа), водили безпощадна война с вековните традиции на духа, религията, философията, свободата, човечността.)

Г-н Блажев, похвално е, че изисквате конкретен отговор на цялата поредица от задени ми от Вас въпроси. Радвам се на такава една любознателност. Разбира се, ще Ви отговоря най-основателно, като, разбира се, не мога да се разпростирам, а ще се старая да бъда пределно лаконичен. Да караме поред:

1. Отричате ли, че Библията е еклектичен труд, основан изцяло на древни езически култове и вярвания?

Въпросът не е поставен правилно. Какво отричам или утвърждавам все пак трябва да решавам само аз, а пък, признайте, въпросът Ви ме поставя в някаква предварително зададена от Вас самия рамка. За такива въпроси се казва, че са "подвеждащи", но моя милост е от "стара коза яре" и ще си позволя да задам правилно, коректно и по-културно (не се обиждайте, употребявам тази дума, щото както сте го формулирали, въпросът Ви ми звучи "агитпропчиковски", ако мога да употребя такава дума, т.е. сякаш е зададен от агитпропчик на т.н. "научен атеизъм") та ще си позволя да задам иначе Вашия въпрос, т.е. ще го (пре)задам така:

1.Какво за Вас е Библията?

Мисля, че така въпросът е зададен коректно, нали? Ще Ви отговоря съвсем кратко:

Библията е цял един духовен свят, цяла една духовна Вселена. Тя наистина е духовен конгломерат, който трудно може да бъде проумян от позицията на едноизмерния и слаб човешки ум, а се иска да бъде включен целия духовен и творчески потенциал на душата на човека (чувства, въображение, вяра, воля, интуиция, усет, дори безсъзнателни импулси от различно естество и пр.). Такова богатство от идеи, ценности, вярвания, човешки страсти, от разумност, неразумност, култура, философия, митология, приказност, чудесност и пр. не може да се открие в нито един друг писмен паметник на културната история на човечеството. Няма друга книга, която да е оказала такова мощно влияние върху огромни пластове на човешката цивилизация и върху представите на човечеството за съществуващото и неговия генезис, дълбини, естество, духовен смисъл и съдбовност.

За да се възприеме невероятно богатия смисъл, скрит в Библията, се иска подобаваща нагласа на духа на човека; ако тази нагласа липсва, тогава човек просто няма как да постигне контакт с упоменатия вътрешен и езотеричен смисъл на Светото Писание. И тогава такъв човек почва да смята, че Библията е просто... "еклектичен труд, основан изцяло на древни езически култове и вярвания", с което де факто само демонстрира, че просто не му се е удало да схване нищо съществено от онова, повтарям, духовно богатство, което е налице в този Велик текст. Да мина към втория въпрос, понеже обещах да бъда лаконичен:

2. Отричате ли, че Библията е писана от много хора в продължителен период от време, огромната част (ако ли не всички) от които не са очевидци на събитията, които описват вдъхновено?

Знаете ли, мен специално изобщо не ме вълнува кой (или кои) и как е писал (или са писали) Библията. Има си хора, сведущи в тази област, които, стига да не робуват на някаква научно-позитивна преднамереност - а са културни и старателни учени, изследващи внимателно духовните феномени, вложени в това, което наричаме Библия - биха могли да информират ония, които толкова се вълнуват от такъв един въпрос, според мен нямащ отношение към онова най-съществено, което може да се запита човекът, искащ да разбере Светото Писание. Също така няма никакво отношение към същината на цялата работа това дали са били "очевидци" на "описваните събития" предполагаемите автори на Библията, понеже не фактическата страна на събитията, а техния духовен и екзистенциален смисъл е същественото, докато всичко останало е съвсем безинтересно. Безинтересно е за човека, опитващ се да вникне и да се овладее, да се причасти към оня свърхбогат духовен смисъл, на който са носител текстовете, образуващи Светото Писание.

Има цяло едно изкуство за смисленото тълкуване на текстове с оглед доближаването на душата, до "улавянето" на техния необикновено богат смисъл, и то се нарича херменевтика; ако искате да се освободите от своята предубеденост към текстовете на Светото Писание, не е зле да попрочетете нещичко за херменевтиката, за да се убедите сам, че задачата за вникването в автентичния смисъл на текстовете на Библията съвсем не е толкова проста, както на Вас сега Ви се струва. Да мина към следващия въпрос:

3. Отричате ли, че Библията е редактирана многократно с цел напасване на политическата конюктура, най-малкото по времето на император Константин?

Казах, че въпросът как е писана Библията съвсем слабо ме интересува, да бъда съвсем честен - изобщо не ме интересува. Друго, казах, е онова, от което би следвало да се вълнува оня, който иска да се овладее от духовното богатство, скрито зад привидно "наивните" или не знам какви си текстове, от които е изтъкано Светото Писание. А същественото, повтарям, е: да се направи така, че душата на четящия Библията да бъде настроена по такъв начин, та да й се удаде да долови пределно богатия духовен смисъл - сиреч, мъдростта - скрита зад онова, което се набива на очи, когато Библията се чете от човек, който няма подобаващата за това нагласа. Да, в Библията има прекалено много свръхбогат смисъл, толкова богат, че с право тя се нарича Боговдъхновена Книга, в която разбиращият открива някаква извънземна или дори трансцендентна мъдрост.

Да, мъдростта, скрита в тестовете на Светото Писание не е по силите на всяка една душа, особено пък това е непосилно за душите, на които не се удава да се овладеят от оня чист порив към истината на Битието, който единствен може да ни причасти към съкровените ценности на духовната история на човечеството. Разбира се, когато е налице подходящата нагласа, изобщо не е трудно човек да преизпълни душата си с оня велик смисъл, скрит в текстовете на Библията.

Повтарям, целият проблем на ония, които не успяват да доловят и да се овладеят от този изключителен смисъл и от мъдростта на Светото Писание, се свежда до това: липсва им подобаващата духовна нагласа, или, другояче казано, ако мога да използвам израза на Кант, липсва им "духовното око" на религията (или на философията), поради която тяхната ученост е "циклопска", т.е. гледат само с едно око, окото на претенциозния разсъдък и на схематизиращата научна нагласа. Просто, уважаеми г-н Блажев, трябва да освободите съзнанието си от догмите на едноизмерната научна предубеденост, защото докато тези догми сковават Вашето съзнание и душа, за Вас Библията няма как да е друго, освен, примерно "редактиран многократно текст с цел напасване на политическата конюктура, най-малкото по времето на император Константин". Прочее, това последното сте го научили най-вероятно от някакъв доцент-историк и, разбира се, "научен атеист", нямащ ни най-малък усет към духовното съдържание на Библията, т.е. такъв, че за него автентичното разбиране, вникването в истината на това последното е последната му грижа в този живот. Да мина към следващия Ви въпрос:

4. Отричате ли, че преводите от преводи са изкривили безкрайно ключови пасажи от нея, което прави абсурдно теоретизирането върху тях?

Светото Писание, казахме, е Боговдъхновена Книга. Писането и превеждането на Библията е едно велико тайнство. Тоест Боговдъхновени са и авторите, и преводачите, и преводачите от преводачите, и дори тълкуващите, разбиращите я, или, по-вярно - опитващите се да я разберат. Другояче казано, това, на което акцентирате, няма никакво отношение към същината на самата работа. А да се теоретизира върху текстовете от Библията е абсурдна и лишена от смисъл задача. Запомнете от мен: Библията не трябва да бъде обяснявана, и то през мензурата на пределно опростяващата и стесняваща всичко научна парадигма, Библията просто трябва да бъде разбирана, включително и със сърцето, с цялата душа, с целия духовен и творчески потенциал на човека.

Този е основният постулат на херменевтиката като изкуство за доближаването на душата ни до най-съкровени духовни ценности, които можем да открием и в текстовете на Светото Писание. Текстовете на Библията трябва да се тълкуват, а пък буквалистичното и фактографското "разбиране-обяснение" на тия текстове е все едно да не разбереш абсолютно нищо, сиреч, да кръжиш в пределите на нищото - и на празното откъм смисъл. Общо взето това получават за награда атеистите, седнали да четат Библията: не получават нищо, като причина за това са те самите; а именно сами са си затворили душата, тя е станала непроницаема за оня духовен смисъл и за ония богатства, които може да открие в Светото Писание човекът, чиято душа престъпила към него с нужната откритост, необремененост и освободеност. Да мина на следващия въпрос че май започнах да забравям за обещанието си за лаконичност:

5.Отричате ли, че в Библията жената е принизена до домашно животно, призивите към насилие са в изобилие, да не говорим за кръвосмешения, изнасилвания и прочие - трябва ли съвременните ни морални ценности да се формират от текст, писан в далеч по-варварски времена?

Въпросът Ви показва само това, че се плъзгате по външното и се впечатлявате от несъщественото. Колкото по-незначително е нещо, толкова по-голямо внимание му обръщате. А що се отнася до моралните ценности на съвременния човек, те, разбира се, се основават и покоят тъкмо на ценностите на онази велика духовна традиция на човечеството, която откриваме в големите религии. Западната цивилизация на свободата се основава, например, на ценностите на Христовото учение, на Христовата религия. Т.е. съзнанието и морала на съвременния човек са формирани от многовековната традиция на великите религии, и то до такава степен, че дори атеистите, пък било те "научни" или "ненаучни", мислят със същите категории и гледат на морала през призмата на ония ценности, които е дала на човечеството съответната духовно-религиозна традиция.

Прочее, нима смятате, че моралните устои на съвременния българин са извън онази многовековна християнска традиция, която е формирала нашата културна и верска идентичност?! Нима моралът на съвременния българин е нещо като листо, брулено от безжалостния вятър на инстинктите, на капризите на унизената му сексуалност и на "ценностите" на просташката компенсационна чалга-култура?! Я и помислете малко кой е българският корен, коренът на българския дух и възможно ли е вековната ни духовна традиция да бъде забравена или изкоренена така лесно? Даже комунистите не можаха да съсипят традиционния морал в сатанинските си ексцесии над духовното, и то не за друго, а защото неговите религиозни корени са впити така дълбоко в сърцата на българите, че нищо не може да ги изтръгне оттам!

6. Отричате ли, че Църквата е паразитна структура, която е изкуствено създадена и живее върху човешката глупост и нежелание да се мисли?

Опитайте се, драги г-н Блажев, да правите разлика между вяра, религия и църква. Църковната институция си има своето призвание, като много често - понеже тя е човешко дело - лицата, въплъщаващи тази институция, съвсем не стоят на висотата на своята духовна мисия. Но нека ние да не се грижим за отношенията на самозабравили се "попове" - такива лица не заслужават да бъдат наричани духовници или свещеници! - с Бога, на който уж служат, но за който съвсем са забравили, понеже са потънали в материалистично опиянение от властта, парите и горделивостта. Ако има някой, който да е по-безкомпромисен към изстъпленията на "православни" талибани като Николай Пловдивски, това сме ние, вярващите хора.

За жалост, Църквата ни беше осквернена от десетилетния атеистичен режим на комунизма и беше овладяна от ченгета на ДС с очевиден материалистически манталитет, които днес се представят за владици и мутрополити. Недейте обаче да си правите извод, че точно такива трябва да са призваните от духовната си мисия християнски духовници и наставници. Такива нямат нищо общо с нея. Църквата ни тепърва трябва да се освободи от тая атеистична, лицемерна и безскрупулна напаст и да засияе с автентичната си духовна светлина.

7. Отричате ли, че догматичното мислене е в основата на религията и нещото, което вярващите използват най-често е доводът, че Библията не бива да се тълкува, а да й се вярва?

Мисля, че въз основа на вече казаното се подразбира отговора ми на този въпрос. Вярата се опира на такива неща като вдъхновение, духовен екстаз, чиста причастност към духовното като такова, които са породени от това, че целият духовен и творчески потенциал на човека е активиран, за да успее да се овладее от духовното богатство и смисъла на религията като субстанциално единение с Бога. При автентичната вяра за "мислене" и за "догми", да не говорим пък за "теоретизиране", и дума не може да става, те нямат нищо общо с тайнството на автентичната вяра.

Пиша това с ясното съзнание какъв коз давам на атеистите. Но го правя умишлено, за да се разбере поне малко същината на проблема. Вярата не се нуждае от тълкуване с думи, понеже тя се чувства с цялото сърце и душа. Религията и вярата не могат да бъдат обяснени на оня, който не ги е преживял, сиреч, който ги няма в сърцето си. Който пък ги има, такъв няма никаква нужда от каквито и да било обяснения и теории. Тоя, който не разбира и няма желание да разбере духовния смисъл на вярата и религията, такъв именно се нуждае от обяснения. Но те съвсем няма да му помогнат. Иска се друго. Казах какво.

Ето затова всичко, което написах дотук, вероятно изглежда на атеиста като пълна "абракадабра" или безсмислица, а пък за вярващия е най-естественото нещо на този свят, което изобщо не се нуждае от обяснения и теории. Драги г-н Блажев, затуй си позволявам да Ви посъветвам: ако не направите нещо този смисъл на вярата и на религията да се роди в сърцето Ви, Вие никога няма как да ги проумеете със самонадеяния си и суетен ум. Ще се радвам ако се опитате да разберете какво Ви казвам. Казвам го от добро сърце и с добър помисъл. Съвсем не ща да Ви обиждам. Какъв е смисъла да Ви обиждам?

Аз искам само да Ви помогна поне с нещичко. Ний, вярващите хора, не знам дали сте го забелязал, сме хора с благородни души и с чисти помисли. Оня, който Ви е надъхал против вярата и вярващите, просто Ви е подвел и е натикал духа Ви в коварен лабиринт, от който трудно ще излезете. Истински вярващият човек е неспособен да прави някому зло. Но стига толкова, да мина към следващия въпрос:

8. Вие казахте, че Исус не е призовавал към насилие, едно момче по-горе ви контрира с цитат от библията - това означава ли, че не сте запознат с нея (това не е лошо, повечето вярващи не са) или си затваряте очите пред подобни пасажи, защото не отговарят на убежденията ви?

Буквалистичното "тълкуване" на някакви фрагменти, извадени от контекста на цялото, не може да доближи никой до автентичния смисъл, който е скрит в един или друг епизод, представен в Светото Писание. Само онзи, който се е доближил до духа на Христовото учение, т.е.е до целостта на идеята, която подарява на човечеството Христос, само той ще може да постигне смисъла, скрит в този или онзи конкретен детайл. Ако някой си е втълпил, че Христос проповядва човеконенавистнически идеи, аз по никакъв начин не мога да избия тази глупава "мисъл" от главата му. Нека да си живее с нея, щом така му харесва. Тя обаче само показва колко беден духовен живот води оная душа, която има нужда от такива мисли, за да задоволява потребността си от такова едно суетно и кухо тщестлавие.

9. Отричате ли милионите жертви, дадени в името на религията по времето на кръстоносните походи, колониалния период и религиозните войни в Европа? Отричате ли, че религията насърчава расизма, следствие на който и до ден днешен измират милиони? Че политиката и до наши дни се мотивира от религиозни нелепици, най-малкият пример за което е идиотът Буш, който навираше бога си в лицата на целия свят непрестанно?

Казах, че от агитпроповски глупости и наглости не мога да бъда впечатлен. Прочее, Вие, драги г-н Блажев, случайно "забравихте" да отговорите на въпроса ми, който Ви зададох на едно място; да Ви го припомня и аз сега на свой ред:

За какво Ви говори безспорния факт, че най-бесни отрицатели на религията са тъкмо т.н. "научни атеисти" на комунизма, и то от ерата на най-дивите му ексцесии, с които подвизите на "мракобесното средновековие" изглеждат като невинни детски игрички?

Май нещо Ви е неудобен този въпрос, а, драги г-н Блажев? Защо го "забравихте"? И защо на въпроса ми, както се вижда по-горе, ми "отговаряте" с въпрос, и то зададен изцяло агитпроповски? Все пак аз съм такъв човек, че даже изстъпленията на бесовския "научен атеизъм" на автентичния комунизъм не можаха да убият пиетета ми към духовното, към Бога, вярата и религията. Тъй че сега тъкмо на мен да се опитвате да пробутвате тия агитпроповски номерца просто е съвсем безнадеждна прищявка.

10. Милиардите представители на други вероизповедания (че и атеистите!) по-малко духовни ли са от християните?

Тук, признавам си, ме изловихте :-) Шегувам се. Не ща да Ви подвеждам. Ще Ви кажа само нещичко, щото повдигате интересна тема, на която съм отговорил в своята дисертация още по времето, когато съм бил на 27-28-29 години. Понеже добре знам, че няма да изчетете нейния текст, носещ заглавието Учението за човека и формите на духа (ако искате, ако размислите, мога да Ви дам линк?), ще Ви кажа само това:

Специфична духовност съществува на почвата на т.н. синтетични духовни форми, именно на почвата на философията, изкуството и религията. Философията, изкуството и религията са три специфични езика, на които духът вещае все една и съща истина. На три различни начина изкуството, философията и религията ни казват едно и също нещо. Да, хората, които нямат усет, пиетет, влечение, настройка към духовното било на почвата на философията, било на почвата на изкуството или на религията, за жалост, не могат да развият душата си до нивото на духовното. Мирогледът, изхождащ и опиращ се на едноизмерната научна парадигма, съвсем не може да породи духовност. Той е жестоко ощетен откъм духовни стойности. Точно на това основание по-голямата, подавляващата част от великите учени, за да компенсират този недостиг, са имали пиетет било към изкуството, било към философията, било - и тук ще се изненадате, защото този е най-честия случай - към религията.

Толкова. Желая Ви успех в премислянето на това, което се постарах да Ви кажа по-горе. Вече близо 30 години съм се опитвал да помагам на хиляди млади хора да вървят по проправен от тях самите път към оня смисъл, без който човекът е застрашен да се превърне в духовен инвалид. Или импотент. Било философията, било изкуството, било религията могат да спасят и Вас от такава една опасност. Не се сърдете, но ще Ви кажа: застрашени сте в прекалено голяма степен от нея. Това е очебийно за хората, които имат отношение към духовното и четат Вашите непремерени изказвания-изхвърляния.

Трябва да направите нещо за да спасите Божията искра в душата си, именно духа, без който сме застрашени да се превърнем в животни или в зверове.

П.П.Казвате, че искате да публикувате Вашия и моя текст в блога си. Но какво пречи да го публикуваме съвместно? Мисля, че въпреки всичко се получи поучителна дискусия. А че трябва да се дискутира по тия въпроси е несъмнена необходимост...

1 коментар:

Борис Митов каза...

За г-дин Христо Блажев!
Извинете господине,но много бъркате!
Не знам какви книги сте чели,но просто ме шашнахте!
О,невежество!О,простота..!
Такова блаженство няма в светото Евангелия,но ние,БЪЛГАРИТЕ го използуваме!
-"Блажени вярващите"
Православието е религия и вяра,не проповядвана от човеци,както е в всички други религии,а от Бого- човек- с 2 естества.Синът на Отеца-Иисус Христос.
Ще пиша с вас,не тук от сайта на г-дин Грънчаров,а от моя www.chovechestvoto.blogspot.com
Моя скайп е apostola96 e-mdil boris_mitov@mail.bg .Ще сложа и чат в сайта за директен коментар,а що се отнася до национализма и православната вяра-това са съвместими неща.Освен,ако не знаете що е национализъм в пълен смисъл,и как може да го съчетаете като православен християнин!

Абонамент за списание ИДЕИ