Истината ни прави свободни

събота, 2 юни 2012 г.

Подвигът на Ботев се съпътства от едно от най-грандиозните позорища, с които изобилства историята ни!

Когато Ботев потегля с четата си със смътната надежда да повдигне въстание в северозападна България, все пак е очаквал саможертвата му да има известен ефект. И знаете ли как е бил посрещнат из ония краища тогава? Сещате ли се? Я да видим дали някой ще се сети? Щото ако се водим по сегашните шумни празненства и фоейрверки човек може да си помисли, че влюбеният в свободата народ тогава го е посрещнал със хляб и сол, а също така хиляди са се присъединили към четата му.

А всъщност нали знаете как са го посрещнали? Разбира се, че знаете, ала не го признавате. Ето как са го посрещнали, за наш срам, дедите ни.

Всички са се изпокрили зад дебелите дувари на къщята си, със залостени врати и кепенци, да не би някой четник да може да надникне и да получи къшей хляб и канче вода! Само озъбени псета са посрещали ботевите четници край селата, около които са минали, почти никой не се е решил да ги подкрепи и да въстане! Срам! Това, че са оставили Ботев и четниците му да бъдат избити като пилци, е едно от най-грандиозните позорища, с които изобилства историята ни!

И ето, сега, за да компенсираме отчасти тоя срам, надуваме фанфарите, леят се патетични речи, пълни с кухи словеса, на талази ни засипват с лицемерие и с гнусна наглост. Ботев бил такъв, Ботев бил онакъв, добре де, а нашите предци какви бяха, та го обрекоха на курбан - щом в най-решителните мигове оставиха четниците му да бъдат избити като пилци?!

Тъй че особено в ония места, където е минала четата на Ботев, потомците нямат морално право да честват с празнични речи и фоейрверки Ботев и неговите герои, ами трябва да посрещат тоя ден с мълчание, показващо срама ни заради малодушието на нашите предци. И говорещо за настъпило все пак някога, в крайна сметка, разкаяние и осъзнаване на грозната и позоряща ни историческа истина.

А иначе да се самозалъгваме и да лъжем самите себе си - това сме доказали, че го умеем. Митовете за Ботевото "героично", а всъщност толкова срамно време, които пропагандистки се насаждат в съзнанията на младите, не са нищо друго освен лъжи, свидетелстващи за това, че и днес онова същото малодушие, с което предците ни са посрещнали Ботев, е все още живо, е все още в гърдите ни, все още сме под властта му...


Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 ЛВ., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд.

Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

Няма коментари:

Абонамент за списание ИДЕИ