Истината ни прави свободни

събота, 3 декември 2011 г.

Ученик откри грешки и в друг учебник по философия

Поредното недоразумение в българското образование

Добрин Добрев, ученик 12-ти клас

Преди време бях писал за няколко грешки в едно помагало за матурата по "Философия". Сега се натъкнах и на други грешки в един учебник по "Етика и право" на изд. Екстрем. Всичко грешно, което открих, е в резултат на едно съвсем кратко разглеждане на учебника, но предполагам, че е възможно да се открият още. Открих да се посочва невярна информация, както текстова, така и визуална. Сметнах, че е необходимо да споделя наблюденията си с Вас, тъй като не открих в интернет някой друг да е писал върху точно този проблем.

Учебникът е одобрен от МОН и ми е изключително интересно как цяла рота специалисти, преподаватели и дизайнери са допуснали това да се случи. Цялата образователна система постоянно твърди колко много се работи за създаването на едно по-добро образование, а всъщност ефектът е никакъв. Съдържанието на повечето учебници е неорганизирано и по никакъв начин не помага за развитието на учениците. В часовете се имитира дейност, но всъщност не се постига никакво развитие. На учениците се дава информация, която често пъти ги отвращава, а в същото време не им се предава никакъв метод, чрез който да могат да обогатят и да доразвият знанията си.

В един друг учебник, но този път по „Свят и личност” пишеше, че училището давало на учениците способността да помнят. Изглежда че им дава това и нищо повече освен... грешна информация!

Някои от Вас биха сметнали, че грешките, които ще посоча, не са толкова значими, но се ръководя от една идея на Жан Ростан, и тя е: Ако в една книга 80 процента е истина, то тя е на 100 процента лъжа. Мисля също така, че основната цел на въпросната институция не е да образова настоящото младо поколение, от което зависи бъдещето на държавата ни, а преди всичко да оставя поле за лесни печалби на издателствата и някои индивиди. (Прочети ДО КРАЯ >>>)


Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!

(Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

Няма коментари:

Абонамент за списание ИДЕИ