Истината ни прави свободни

четвъртък, 22 март 2012 г.

Същинско безсрамие и най-грозна наглост е да се отправят хули срещу българския учител от страна на неблагодарното общество!

Вече писах, че, както и очаквах, отзвук и реакции по повод на публикуваното вчера Открито писмо до г-н Министър-Председателя по важен национален въпрос от нравствено естество почти съвсем няма. Няма и кой знае каква подкрепа на създадената на основата на това писмо петиция. Не, няма да се излагаме сега, показвайки, че мислим за такива "дреболии", каквито са качеството на образованието на нашите деца, обществената оценка на труда на учителите и това как и кога българското училище някога ще излезе от тресавището, в което е затънало. Ний за други, съвсем възвишени неща мислим и се вълнуваме: за новите гащи на Азиса, за това с кой си е легнала тия дни поп-фолк-примата на България Гюргя и каква, разбира се, е цената на яйцата, агнешкото и кебапчетата, щото Великден иде!

Е, има и известни реакции по повод и на писмото, и на петицията. Ето една показателна дискусия, по-скоро началото на дискусия, която се проведе във Фейсбук и отчасти в блога; публикувам я, щото, убеден съм, ще е интересна на бъдещите изследователи и археолози на българската душевност през вековете:

Предполагам, че сума ти народ пише писма до Бойко Борисов. От толкова много писма, може да се получи цял литературен жанр - ПИСМА ДО БОЙКО БОРИСОВ! Файда йок и полза нема! Светът гори и криза дебне отвсякъде. (Penko Penkov)

Поздравления за писмото! Смятай, че и аз съм го подписал. (Bacho Кольо)

Има вече такава книга, асолютно със същото заглавие, авторът й се казва Евгений Тодоров, книгата, прочее, е чудесна! Вие предлагате да мълчим, така ли? Аз пък смятам, че такъв пасивен подход едва ли ще донесе някаква файда. Тогава?! (Ангел Грънчаров)

Изключително силно и правдиво писмо, отразяващо Днешна България. В буржоазна България Учителят е бил сред най-уважаваните и високопочитани държавни служители. До 1939 г. заплатите на началните учители са били по-високи от заплатите на общинските кметове. Образователната система на България е смятана за най-съвършената в Европа. В Министерството на народното просвещение административните длъжности са заемани САМО ОТ УЧИТЕЛИ. Духовната нищета в нашето общество е тотална и, за съжаление, прогресираща. Особено силно се проявява във високите етажи на властта. Решаването на националните въпроси на България трябва да започне от образованието. Но това трябва да правят ОБРАЗОВАНИ хора. (Георги Кокеров)
21.03.12, 07:26

Хубаво! Хващайте кълъчката, взимайте черешовото топче и... пред Народното събрание! (Penko Penkov)

В тази елегия за учителя като бюджетен служител със сигурно работно място дори в условията на световна икономическа криза липсва фундаментално предложение, което би могло да я направи жизнеспособен документ, вкл. петиция. И то е - КОНТРОЛ на ГРАЖДАНИТЕ върху качеството на учителския труд. НЯМА КАК 41% 17 ГОДИШНИ БЪЛГАРИ ДА ИЗЛИЗАТ ФУНКЦИОНАЛНО НЕГРАМОТНИ ОТ БЪЛГАРСКОТО УЧИЛИЩЕ (четат автоматично, без да разбират), а ние, родителите, да искаме по-високи заплати за учителите, които са постигнали този забележителен световен рекорд!

Съществува цяла успоредна система на частните уроци, която дублира официалната и това е обществена тайна - литератори, математици, биолози и пр. се икономисват в час и си разменят ученици за частни уроци. ОТГОРЕ НА ВСИЧКО 75 милиона лева ЕФ се вкарват в момента за квалификация на учители и директори чрез обучение в китни кътове на родината в хотелски условия УЖ ДА СМЕ ПРЕОДОЛЕЕЛИ ИЗОСТАВАНЕТО! ОБАЧЕ НИКЪДЕ НЕ Е ЗАПИСАНО КАКВО СЕ ИЗИСКВА ОТ УЧИТЕЛИТЕ И ДИРЕКТОРИТЕ СЛЕД ОБУЧЕНИЕТО И КОГА ТРЯБВА ДА СТАНЕ ВИДНО. Тоест нашите народни пари от еврофондовете се източват нахално и безогледно.

Моля автора на петицията да добави НАРОДЕН КОНТРОЛ върху образованието към исканията, за да стане такава. В момента този документ е просто една добра възможност МОМН да предостави още бюджет за крадене в училищата. Защото учителите имало опасност също да излязат на улицата при бъдещи социални недоволства. И тогава наистина ще стане страшно, когато родителите протестират заедно с учителите.

Защо умен философ като Грънчаров не се е сетил да добави КОНТРОЛЪТ НА ДЕМОСА - можем само да гадаем. Обаче ако го добави - значи наистина е загрижен за децата на народа. (Елена Петкова)

Интересно е Вашето предложение за "народен контрол" върху образователния процес; едно време, в ерата на комунизма, имаше "комисии за народен контрол", та затуй този израз ми се вижда неподходящ; ала, от друга страна, контролът върху случващото се в училищата може да е от страна на родителско-учителски борд, изборна институция на гражданското общество; не държавата трябва всичко да контролира, и не народът (абстракцията "народ" е негодна и защото в средите на тоя народ има и доста неграмотни хора, как тогава на такива да се даде възможността да контролират образованието?), а компетентни личности, избрани от средите на родителите.

Това, че има частни уроци просто показва, че държавно-организираната система на образование работи на празен ход, и то не заради хипотетична безотговорност на учителите, а по съвсем други причини (дефектна е самата система и принципа на организацията й). Разбира се, петицията (откритото писмо) няма претенцията да поставя или да решава всички проблеми на образованието, тя не е "проект за закон" и пр., а в нея са изведени на преден план само някои най-важни искания. И моля Ви, госпожо, недейте да обиждате тоя велик страдалец, именно българския учител, а застанете мирно пред него, за да му отдадете почест! Мирно! Същинско безсрамие и наглост е да се отправят хули срещу българския учител от страна на неблагодарното общество! (Ангел Грънчаров)

"75 милиона лева ЕФ се вкарват в момента за квалификация на учители и директори чрез обучение в китни кътове на родината в хотелски условия..."

Браво бе, госпожо Елена, намери на кого да завидиш! Кога учител е бил на хотел без да плаща?! Това да не е деблогъз и нахален държавен чиновник!

Слушай какво ще ти каже Бачо ти Кольо - син на учителка (пенсионирана) и съпруг на учителка: няма по-изтощаваща, по-нервна, по-изхабяваща и неблагодарна професия от учителската! Това, че учителите са натикани в ъгъла на обществото не е български патент. Целият свят ще страда от това неразумно и високомерно отношение към учителите на децата си! (Bacho Кольо)


Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!

(Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

1 коментар:

Анонимен каза...

Бе какви сметки сметата бъдещи.Слепи ли сте,глухи ли сте.Събодете се бе,прогледнете бе.Мозъциоте са ви промити на всички ВСИЧКИ до неузнаваемост.Страшна гледка сте.Нямате никакво време да се занимавате със тъпотии.СЪБОДЕТЕ СЕ БЕЕЕ!
Румен Бърцов

Абонамент за списание ИДЕИ