Истината ни прави свободни

понеделник, 23 април 2012 г.

Кога ние, българите, ще разберем, че с тарикатлъци, с мамене и с крадене живота на децата ни няма как да стане хубав?

Онази все същата дискусия с по-читатели на знаменития д-р Тони Филипов (великите писатели, значи, имат не само читатели, но и по-читатели, и дори по-цитатели!)не утихва. Който иска може да види последната й публикувана част - за читателите и на в-к ГРАЖДАНИНЪ и с оглед попълването на някои празноти от нравствената история на българската народна природопопулация - ето тук: Всички махнали се от България казват, че не парите са им били проблема, а простотията. Самият доктор, естествено, не благоволи да снизходи от висотата на трона, на който седи и да се включи в дискусията, но това не промени твърде показателния й характер с оглед самопознанието на психологията и, повтарям, нравствения облик на българското племе. Воден от такива висши изследователски подбуди, публикувам и следващата част не епохалната дискусия; ето:

Acho: Само бедните хора са еднакво бедни. Ама тия тука не могат да го разберат…

четвърта българка: Не аз, умнико, те засегнах, а твоят обожател.

Diane Lane: Бравос! Кат се върнах тука да проследя диалозите и що да видя – няма диалози. Останали само апологетите на иженарицаемия д-р, щото той не е такъв. Ами сега, бе лешпери, с кого ще се дърляте, като останахте само единомислещи? За туй ли беше цялото лаене? Да прогоните тия дето ви пречат, а мен някаква другарка ме обвини, че съм била гонила хора. Не, другарко, аз никого не съм гонила оттук, вие го направихте и такива като вас. Ами, честито да ви е беззъбия форум. Продължавайте да венцеславите възлюбления доктор и не допускайте врагове тук да ви развалят кефа. Той и другара Т.Ж. така “подкрепяше” градивната критика – като я унищожаваше. Хай, че ми писна, отивам при Люба Русева и Цветозар, те поне още не са купени.

Veselka: Казах, че гонят Вас от форума, не че вие гоните някого. Аз съм на мнение, че щом е форум, трябва да е свободен. Проследете какво е писано и ще видите – или не по-добре. Лудост е!

Чичо Йоцо: Другарко Lane, и когато ви хвалят не сте доволна! Така е, защото отново пишете преди да прочетете(помните реториката, нали?)! А и лъжете нахално! Д-р Стойко Филипов Тонев работи като преподавател в катедра “Политология” на Софийския университет “Св. Климент Охридски”. И да, доктор е! Проверете отново в БАН, ако искате.

Иженарицаема сте вие, защото Diane Lane не сте. Препоръчвам ви да си смените прякора, тъй-като текстовете ви предизвикват асоциации с други, не толкова нежни имена. “Екатерина Михайлова”, например.

антиФридман: Ако си по-внимателна и справедлива щеше да забележиш, че повод за това дадоха двама. Единият откровено си заяви, че “отвреме на време се сещал за Родината си” и оплю всички останали в нея. Другият се изживява като гл.редактор на Раб.дело. Какви Диалози, какъв ти Платон?

Димитър Попов: Доста помия се изля в този форум. Виждам, че синята идея се е свела до закрила на Иван Костов от всякаква форма на критика – ако е така, горко й – и дясното и лявото в България имат нужда от мислещи хора, а не от фанатизирани последователи. Г-н Грънчаров, от съдържанието на дългите ви постинги виждам, че сте начетен, но озлобен и ехиден човек – единственото, което ме притеснява в случая е, че преподавате на деца и то философия, доколкото разбирам. Обръщам се към мислещите хора – спрете да пишете повече под тази статия, за да се успокоят останалите, да им мине и да намерят нещо друго, с което да се занимават. И отново – поздрави и със здраве!

Тенев: Много помия се била изляла!? Кой си ти, че да даваш оценки на тези, които имат мнение и го казват? Това ли ти е синята идея? Да затваряш устата на хората с мнение? И кой си ти, че да се обръщаш към мислещите хора! Е, аз съм от мислещите! И никак не ми харесва да чета тъпите ти оценки за хората. Ега ти нахалника!

2 наум: Тенев, нещо пак се нервиш, а? Успокой се, каузата е пердута. Костов беше политик с огромен шанс да остане като истински реформатор в историята, но само тя си знае защо той го пропиля. И остана в нея с други неща.

Първото е корупцията. Второто е мизантропията. Двете заедно го дисквалифицират като полезен политик. За велик, какъвто вярващите в него го възприемат, пък и дума не става.

Не ти харесва, нали? И на мен, но е вярно, уви.

Тенев: Нито корупцията, нито мизантропията са доказани. Мизантропията е измислица, а докторът само я повтаря. Ако човек следи изказванията и изявите на Костов, много лестно ще установи, че е много далече от мизантропията. Т.е. не става въпрос да твърдиш нещо от глупост. На Доктора му е пределно наясно, че Костов не е мизантроп. Той просто клевети. Това очевидно е в характера му. А ти, повтаряйки тази клевета, се превръщаш също в клеветник.

Същото е и с твърденията за корупцията. Очевидно е, че такова твърдение е чиста пропаганда и лъжа. Не си в състояние да приведеш нито едно доказателство в подкрепа на това твърдение. Така че: клеветиш втори път.

Ти си клеветник! Ясен ли съм? Мога да добавя – и лъжец! И запази за някого другиго менторския си тон. Много жалко звучи!

Димитър Попов: Тц, Тенев, ти си от хората с мнение. Мислещите са други. Дерзай!

.: Не е така, иначе е, щото на мен така ми е кеф...

Acho: Вярно г-н Попов, доста поия се изля… Моят отговор бе адресиран само до двама души. Но щом се поде така бурно въпроса за Родината, емигрантите и останалите, дали да не го продискутираме, още повече че е един и до днес наболял проблем. Тъкмо възможност да поажем че можем да обсъждаме и дискутираме като интелигентни, културни и мислещи хора, желаещи да постигнат нещо без страстите да вземат връх.

Добър въпрос се постави по-горе, колко са “успелите” и дали им добре на ония Там. Някой би ли искал да го дискутираме? Какво точно значи “успял”? Спечелиха или загубиха тези дето заминаха?

Четох неотдавна изказване на премиера, че щял да направи скоро така че емигрантите да почнат да искат да се връщат. Някой вижда ли нещо да се прави от правителството по този въпрос? Ако да, то какво? А на първо място, защо толкова много хора заминаха? А защо младите продължават да заминават и до днес? Това не смущава ли никого?

Е, хайде да докажем че можем да дискутираме истински реален проблем като културни и интелигентни хора. Може ли?

MG: Acho, не беше ли ти човекът, който вчера доста крайно се изказа, как най-умното нещо, което си направил, е да напуснеш България и че в нея са останали само най-големите некадърници. От тази позиция какво има да се дискутира и какво значение има за теб, какво се случва в България? Колкото до успеха, можеш да погледнеш едно четиво на Малкълм Гладуел – Outliers (мисля, че го превеждат "Изключителните" на български)

Acho: Да, изказване то ми бе наистина крайно, но не съм казвал че напускането е най-умното нещо… Нека поясня. Освен един български унивеситет, съм учил и един по на Запад. И когато през 92-93 година хората масово напускаха и гледах лично опашките пред чуждите посолства в много държави в Европа, аз върнах в България, въпреки че имах дори добра работа осигурена. Много хора ми се смяха тогава, но аз вярвах в бъдещето на България и в обещанията на новата демокрация.

Няколко правителства се смениха докато не разбрах, че словото се потъпква точно както и преди, и че новите методи не се различават силно от старите, и че на нито едно правителство не му пука за хората. А такива дето си позволяват да се изказват, да имат мнение и да задават въпроси са точно толкова нежелани колкото и преди. За задаване на въпроси и имане на собствено мение в отдавнашното време ме изключиха от комсомола; в новото, нямаше от какво да ме изключат, но навсякъде където съм бил, ми се казваше и показваше, че не може да си отваряш устата даже и да си прав, щото началството дето зорлем е завършило училище, много се обижда като някакви дето са завършили на запад си мислят че могат да знаят или да могат повече от него.

И единствената им мисъл (на началствата) бе – тоя май иска да ми седне на стола. След като видях с очите си как от глупост и невежество много и добри проекти се провалиха, след като с очите си видях как хората на власт изнудват за пари (и то много) перспективни чужди бизнесмени и фирми инвестиращи в България и осигуряващи добра работа за много хора, е, тогава разбрах, че е по-добре да си истински имигрант, отколкото да си имигрант в собствената си Родина. И това, уви, не е само мое мнение.

Учуден останах колко много учени и интелигентни Българи имигранти срещнах по света. Имигрирали точно поради същите причини. Има преподаватели в университети, мениджъри в големи фирми, добри бизнесмени. Имам дори познати, които работят като работници и бояджии, нямат над средно образование, и даже в България са печелели повече, но са се махнали поради същата причина. И много от тях, както и мен, ги боли за това, което става в България. Затова четем и търсим контакти, защото се надяваме да видим някаква промяна или поне зачатък на нещо различно.

Та, след като отговорих на въпроса какво значение има за мен и защо и поднесох извинения на всички почувствали се засегнати от думите ми, дали да не продължим с въпроса по същество?

И нали никой тук в този форум не смята, че Българите в чужбина са по-малко родолюбци от тези в България, и да не трябва да интересуват или коментират по български проблеми след като не са там?

Ангел Грънчаров: И аз нещичко да каже, ако уважаемите разговарящи не възразяват.

Няма нищо лошо, че заминалите навън са заминали; че са заминали не значи, че са един вид “дезертирали”, че са зарязали България един вид само заради личното уреждане. Не бива да се мисли така. От друга страна, естествено е, че тия, дето са отвън, в повечето случаи са по-загрижени за това, което става тук, у нас; тяхната оптика е друга, а пък и разни чувства ги карат да са и по-чувствителни към нашите общи български работи, и, на тази основа, и по-ангажирани.

И, чини ми се, тия, дето напуснаха и се запиляха да си търсят щастието по света, общо взето винаги са по-качествени хора, понеже, първо, не са мърморковци, дето само мърморят, но нищичко не правят, и, второ, понеже не са малодушници и страхливци. И винаги са по-свободолюбиви и дори по-достойни хора, щото достойнството един вид е функция на свободолюбието. А тия, дето сме тука, нека да имаме добрината да не се мислим за нещо като стоици или герои, а да се вгледаме в това какво правим, как се държим в нелеката ситуация, какви са нашите реакции, щото, безспорно, ситуацията у нас е функция на това какво правим, как се държим, сиреч, е функция на степента на собственото ни малодушие. Достойните хора общо взето си извоюват един достоен живот, а пък малодушниците, разбира се, много ще страдат докато изкупят малодушието си… и това е справедливо!

Както и да е. Но не това беше темата. Е, няма лошо и тия проблеми да се обсъждат. Важното е обаче това да се прави по подобаващия начин, без плюене, без обиди, а както разговарят разумни и отговорни хора, ценящи личността на другия и нейното суверенно право хем да мисли както си иска, хем гласно да заявява какво мисли. Но, видя се, за жалост, ние дори и това не го умеем. Не само аз, и други хора, загрижени, поставиха сериозни проблеми, бездействието по които трови съществуването ни. Видя се, че не се реагира както е достойно, както подобава, и то от мнозинството. Не бива така. Само това ще кажа.

И, разбира се, чакаме да чуем или прочетем какво мисли любезният домакин. Аз лично поставих около неговите текстове и вътрешната мотивация на автора доста въпроси, по които да замълчи вече е равностойно не само на тарикатско измъкване, но и на малодушие, и на позорно бягство. Така е: когато човек каже или, особено, напише нещо, трябва да е отговорен; подхвърлените обвинения спрямо някого, пък дори и този някой да носи името Костов, трябва да бъдат основателни, а не изсмукани от пръстите. Повтарям, личността на всеки човек е свята. Барем това да осъзнаят повечето сред нас ще е невероятен напредък и импулс за решаване на проблемите ни; щото повечето от проблемите ни сами си ги правим.

Хайде да спра тук, че да не се дразнят някои хора, че, един вид, безсрамно съм се бил правел на не знам си какъв като съм си позволявал, видите ли, не само да мисля, но и да заявавам свободно какво мисля и дори защо така мисля…

Сватовница: Acho, на първо място се извинявам за закачките по-горе. Първоначалните Ви коментари Ви показваха в съвсем различна светлина. Когато написахте откровено и човешки и най-вече без поговорки и сентенции, откривам, че има какво да споделим. Аз също след учение и занимания в чужбина се върнах в България с не малко оптимизъм. Издържах по-малко от 3 години. Макар че материално нямах лишения, имаше твърде много неприемливи ситуации. Може би най-трудно е когато сравняваш условията, в които растат децата в България и това, което е достъпно за тях в почти всяка друга държава. И когато имаш деца, изборът е практически автоматичен. Така че докато правителството не почне да инвестира не просто в по-добро образование, а в по-добра среда като цяло за младите поколения, не знам как някой би се върнал в България.

Г-н Грънчаров, на Вас ми е трудно да се извиня. Не може очаквате да Ви приемаме сериозно, когато първата дума след изречението Ви “… личността на всеки човек е свята” е “Барем.” А и твърде много реклама си направихте на чужд гръб.

Ангел Грънчаров: Да, драга Сватовнице, правилно разсъждавате: на мен не трябва да се извинявате в никакъв случай! Аз съм крайно лош, подъл, завистлив и т.н., при това съм и цялостно опорочен и съвсем пропаднал човек. Като капак на всичко отгоре съм и неграмотен, и дори, представете си, съм човек, който няма стил, а това едва ли може да се прости някому. Правилно сте ме надушили, че не заслужавам никаква пощада! Мен бива само да ме обиждате и плюете. Мерси!

Acho: Драги г-н Грънчаров, защо след като казахте по горе, че всеки може да изкаже мението си и че трябва да се зачитаме и уважаваме, сега се обиждате? Това е едно честно мнение, толкоз. Тъкмо започнах да вярвам че все пак можем да говорим по сериозни проблеми, да дискутираме, и се бях зарадвал че най-после ще може да се върнем на началните проблеми. А те бяха, както и Вие поставихте по-нагоре, че:

1. Домакинът не води дискусиите които започва,
2. Домакинът не отговаря на въпроси,
3. Домакинът отправя твърдения които явно не може да подкрепи и обоснове
4. Домакинът явно не уважава мнението на никой от участниците в форума,

Това от своя страна също показва неговото отношение и, както забелязаха и отбелязаха и други, така Домакинът ще остане без истински читатели и само с тези, дето го аплодират.

Сега можем само да спекулираме, дали това всъщност е неговата цел. Само той може да ни обясни каква е целта на статиите и блога му, след като явно не е дискусия, не е обмен на мнения с културни и мислещи хора, не е водене на диалог… Тогава какво? И защо?

Мисля, че интелигентните хора тука все пак показаха че са доста и че могат да дискутират проблеми и да се аргументират обосновано, и че могат да го правят помежду си. Но няма Лидер…

Тогава автоматично идва въпроса, а защо да го правят тук? Тук Автора (Лидера, Домакина) не ще да им чуе мнението. Ми, тогава… да си слуша ръкоплесканията.

Е, съвсем скоро или ще разберем или ще трябва да си направим изводи. Само че някак некрасиво се получава спрямо другите Автори в този сайт, защото цялостния имидж на редута.бг се гради от отношението им към читателите, което се вижда от дискусиите им с тях. Може би те биха взели по-сериозно въпроса с имиджа на сайта си и биха направили нещо за да не загубят читателите си. Нищо не струва да ги питаме.

ДОКТОРЕ??

Ангел Грънчаров: Аcho, не съм се обидил, просто се опитах да се пошегувам, нали се каза, че тоя блог е за шеги и остроумия, та и аз рекох да се пробвам, явно неуспешно…

А иначе сте прав, бих си позволил да се присъединя към Вашия апел за един наистина смислен разговор с участието на домакина. Убеден съм, че и други хора копнеят като нас това да се случи…

acho: Ама Вие май почти не спите нощем. Ако позволите едим прям въпрос, забелязахте ли коментара ми под едно от есетата за Америка във вашия сайт-дневник? От преди два дни. Надявах се на ваш коментар и там.

Роси: Да… разговорите напоследък ми показват нещо доста важно – и Ачо, и Сватовницата, още повече 2 наум, свеждат нещата до ролята на правителството и отделната личност. Аз пък съм убедена, че е АБСОЛЮТНО НЕВЪЗМОЖНО за 4 или 5 години някой да направи така, че тъпият началник – натегач да стане умен работодател от западен тип. За мен това е процес. Трябва да губиш, да фалираш, ако си тъп и нагъл.

И за това за нужни бая годинки, и то ако хората, многото, разберат, че с хитрост, мамене и крадене не става хубав живот за децата. Тези държави, където емигрират българите, са изстрадали своя живот. Трябва да си го изстрадаме и ние, но при тях в началото не е имало добре организирана група комунета и ченгета и разложеният труп на комунизма, унищожил тотално понятия като чест, достойнство, трудолюбие, страх от Бога…

Та затова бягат българите на уреденото, тук е блато, което трябва да се пресушава дълго и мъчително, а вонята е отвратителна…

БГ Шоп: Браво докторе, браво! Най-после се изпусна за Костов. Ама много напъване падна – така е със запека. Днес започнах да мисля, че Румен Петков е развързал кесията за лобиста от 4-ти километър, за да успее Гоце. Но това е за добро. Така на следващите избори няма да има БСП.

Сватовница: Роси, в теорията на игрите има концепция наречена “Дилемата на затворника” – опростено – въпреки, че е взаимно изгодно да си сътрудничим, ние избираме да се спасяваме поединично. Няма как да живееш в блато и да израстваш в блато и да поискаш то да пресъхне.

антиФридман: Ачо,

1. приветствам начина, по който поне частично, но струва ми се искрено сподели свои чисто лични житейски неща.

2. относно притесненията ти, че д-ра не влиза в дискусия. Сигурен съм, че в момента пише и в неделя или понеделник ще има изненада. Поне така си мисля (или се надявам).

3. смути ме изнесения от теб факт, че въпреки БГ университета и по на Запад такъв и поживял там, чак след 3-4 правителства си проумял, че нищо не се променя. Ами то си беше ясно още от Кръглата маса, Луканов + Максуел + Сорос, откритото признание на Луканов, че “Костов е нашия човек”, че “по-лесно ще се разберем с Жельо като президент, отколкото с П.Дертлиев”. Не посветените, а разсъждаващите разбраха, че схемата е да нахраним яко примерно около 1000 – 2 000 от уж различни цветове, отколкото да бъхтим неистово за някакво имагинерно благоденствие на 7-8 милиона.

4. И е прав д-ра, че след всичко което ни се случи за тези 20 години, всеки е в правото си да се пробва за Водач.

С уважение и както викат по някои краища на Родината, ако има нещо, няма нищо (демек-извинение).

пена: Като представител на селото имам уважението към по-учените. От няколко дни с интерес следя полемиката в сайта на Д-ра. И какво прозрях - че учен човек не е равносилно на добър човек. Иначе нямаше безспорно образовани и умни хора да са на противоположни мнения относно доброто за родината ни. А за да тръгнат нещата към добро са ни нужни добри Човеци.

Иван Иванов: Пена, не съм убеден, че добри човеци ще свършат работата. За това са нужни лидери; за да си лидер, трябва да вземаш решения, а няма универсално добри решения. В България няма лидери, които да са носители на някакви идеи, с които да обединяват. Може би разсъждавам наивно, но вероятно Бойко Борисов имаше такъв шанс. Още като кмет на София можеше да тества различни управленски варианти, които по-късно да приложи в по-голям мащаб като министър-председател. За това му беше нужен екип от хора с идеи, знания и опит. Той обаче остави всичко в ръцете на Цветанов, който не може да понася хора с по-голям капацитет от неговия и така критериите за селекция паднаха практически до дъното.

И точно това е тезата на Доктора – след това правителство, абсолютно всеки може да заяви сериозни претенции за управлението на България. Само сред пишещите преди мен изглежда, че има доста компетентни хора за едно смислено правителство (Не, г-н Грънчаров, Вие уви не сте сред тях).

Veselka: Точно така! Сигурно въобще не държи да има читатели. Ние следващия път го четем, само за да видя какво ще каже по въпроса с форума, за това как успя да разгорещи страстите на някои недотам цивилизовани индивиди, които сметнаха, че са “по-равноправни” и дали въобще ще каже.

Ако не ще си направим някаква комп програма с малко “Не ли?”, “Ало пенсиите”, “А пък оня ден” и т.н.

Acho: Право в десятката!

Ятак: Докторе, не идвай! Има засада! Докторе, не идвай! Има засада!

Ятак: Видя ли, докторе!!!

Ачо: Е, “Докторе”?

Защо в кавички, надявам се да се сетиш, учен човек си. Ама учен, не означава непременно интелигентен и обратно. Моля, никой друг да не се засяга и да не отговаря вместо “доктора”; той не е малък, може и сам да отговори ако иска.

Както можа да видиш от коментарите под статията, хората които те четат са определено интелигиентни и мислещи. Статиите ти досега бяха не само забавно злободневни, но и с претенции да е нещо много повече, за дълбок смисъл. За мислещите и интелигентни хора. Останах страшно разочарован да разбера, че това не е така. Явно и други са. И не се притеснявай, пак ще те четат, но вече само за развлечение, както шоуто на Слави, Каналето и кой да е друг клоун. А хората тук те имаха за нещо повече. И очакваха от теб нещо повече. Но не го получиха, както не го получиха и от Премиера, нито от правителството, нито от Костов. Тогава ти с какво си повече от тях, та нямаш статия в която да ги пропуснеш?

Те, хората, ти го казаха в прав текст отгоре. И сценарият ти вече им е напълно ясен. И директно те питаха, бе що отявлено статията звучи като политическа услуга? Ми, то, ако знеш в некои квартални кръчми какви сербеци има и как я бистрят политиката и с какви изрази и лафове коментират, само да ги преписваш тука ще ти се увеличат читателите двойно.

Че на хората отсега им е ясно какво ще видят: Бойко това, Цеци онова… Пък царя (или който и да е друг)… Аллооу, пенсиите… А пък един… леле, мале! Жив да не бех. Не ли?

И разбира се ще има обичайните реплики: Ашколсун Докторе, Бравос, добре че си ти да ни кажеш и обясниш с думи прости, трепачка си, обичаме те! Но дори и те няма да видят поне едно мерси от теб.

Е, хайде, със здраве “докторе”. Всички тръпнем в очакване на новите бисери до които ти, от висотата на величието си, милостиво ще ни позволиш да се докоснем. Само дето цената им доста рязко падна. И едва ли някой вече ще търси някакъв дълбок смисъл в думите ти.

1 наум: Ангеле (Грънчаров), скрий се бе, спри се бе!!! Аман от тебе, бе Ангеле (ака Acho; ака Ачо)! Сам си пишеш и сам (с друг ник) си отговаряш. Ама пипето ти не стига да изфабрикуваш два различни образа, че от тях по различен начин да громиш автора на статията.

Ти вярно не си от опасните луди, ама си башка луд, бе Ангеле! Една трета от постовете тук са твои (под различни имена). Подивя като чу за твоя единствен бог – Костов – “лоша” дума. По това се познава що за стока си.

Един съвет – ако искаш да доживееш до старини, спри със злъчта, скрита във всяка твоя дума. Че те трови самия теб.

len: Божее, ако още има хора дето се вълнуват от Костов?!

4udo: Бря, бря, бря! Голямо чудо, голямо нещо! Не мож’ му се начуди!

Да допуснем, че Доктора е платен драскач; да допуснем, че читателите му са недостойни да бъдат граждани на тази държава и да бъдат управлявани от Този управник (Генерала). Дотук добре. Но не мога да разбера какво правят в Този сайт хора-интелигентни, хора с блестящ ум, хора-титани на мисловната дейност като грънчаров, тенев, анонимка, ачко и т.н., Нима някой злодей ги е вързал пред комютъра и ги кара насила да четат писанията на Доктора?!

МАРШ ОТ ТУКА БЕ, МЪРШИ С МЪРШИ!

bravo: Браво! Чудото сложи точката и удивителната (ръкоплескания)! То чудно написано, особено – Марш мърши! В това последното е и характеристиката на вашата личност.

Не взимайте под крилото си Доктора, защото така му вредите. Ако не трябва да има коментари, да бъдат премахнат или да има надпис – коментарите да са само хвалебствени.

1 наум: Ангеле, прочети отново какво ти писах. Гледай по-спокойно на живота, че много отрова си насъбрал. Надявам се все пак да се вслушаш. Написаното от теб те издава, независимо под какъв ник се криеш. Успокой се, Ангеле.

4udo: Бравчо, ако не си забелязал пиша коментар за пръв път, а чета Доктора от години. Когато гледам телевизия и някой канал не ми хареса, просто го сменям; когато слушам радио и не ми харесва, просто сменям станцията; когато ми попадне “жълт’ вестник, просто не го чета. Не мога да разбера как така има хора, които системно не харесват Доктора, системно го четат и системно го оплюват. Не е ли далеч по-резонно системно да го избягват???

П.П. Не съм взел никого под крилото си - не съм нито ангел, нито адвокат, нито меценат - аз съм обикновен човек, не като повечето грандомани, които коментират статиите на Доктора…

bravo: Понеже още съм тук – Г-н/Г-жа 1 наум, чета отдавна, но пиша за първи път тук и понеже не съм много наясно, явно написаното се отнася за мен. Това да ме припознавате в Ангел Грънчаров е чест за мен, защото той е философ, доколкото разбирам, а аз също съм обикновен човек (като Чудото). Освен, че ме зарадвахте, доста ме разсмяхте, а сигурно развеселихме и Доктора.

Така де, няма само той да ни разсмива. Не харесвам какво пише Тони Филипов за г-н Костов, когото много уважавам - и който за мен е един достоен човек; но пък ми харесват други неща които пише, особено когато създават добро настроение.

4udo: Интересно, т’ва трябва да се нарича избирателно чувство за хумор?! Имаше един виц който е доста показатален за подобен remote control на смеха:
– Пешо , вярно ли жена ти знаела френски?
- Не бе, едо пишлеме от махалата я научило…

Мдааам, на пичовете в махалата, дето се бъзикат с Пешо им е смешно, но на наш Пешо -едва ли… Та в тоя ред на мисли: на “безпристрастните” читатели на Доктора всичко им е смешно, само да не е нещо за ГЕНЕРАЛА, че Он е божество….

bravo: За последно да отговоря и на Чудото, а и ще си припомня таблицата за умножение. Не знам за какъв Генерал говорите, но да се осмива и иронизира някой, трябва да е за нещо, което е характерно за дадения човек или обект, и да има поне частица истина, а не да се повтарят до болка повтаряни думи, повечето от които са грозни лъжи. Това не добър хумор!

4udo: … да бе, Тоя беше КОМАНДИРА… взех да ги бъркам - 20 години мутри, лъжци и михлюзи… то на човек да му се доповръща от прякори…

Veselka: Не съм аз Ангел белоснежен ама като гледам и много от апологетите тук не са добрите малки феи също. То една апологетика, малко като синдрома на Турет… Докторе, с такива приятели не Ви трябват врагове! Хресвате ли си форумните фенове?

Ангел Грънчаров: Капка Вачева:

“Днес никой не пита защо Жан Виденов или Симеон Сакскобургготски не са направили това или онова. На фона на слабите им управления всяка претенция би била нелепа. За общественото съзнание е ясно, че от слабите политици не може да се очаква много. Затова и няма изисквания към тях. Но към големите политици, които могат да се справят с големите обществени въпроси и очакванията са много по-големи.

Огромният брой въпроси около личността на Иван Костов в поступравленския му период идва от няколко обективни факта:

Първо, успехът му като министър-председател.
Второ, неотговорените въпроси по време на неговия мандат.
Трето, двегодишното му мълчание след това.
Четвърто, уникалната по мащабите си клеветническа кампания срещу него.
Пето, огромната омраза и злост на неговите врагове, която успя да достигне до една част от хората.
Шесто, безкористната обич и доверие на неговите съмишленици и привърженици.

Какво щеше да бъде България днес, ако през 1997 година Иван Костов не беше дошъл на власт? Моята оценка като журналист и гражданин за Иван Костов е, че той издигна от руините на посткомунизма днешната съвременна България, откъсна я от руската орбита, изгради визия за бъдещето й, успя да наложи тази визия дори на своите опонентите и сложи началото на новия път на България към цивилизования свят.

Както у нас, така и в другите страни, рядко се появяват такива ярки политически лидери. Те са тези, които оставят трайна следа в историята на страната си. В световен мащаб през ХХ век такива фигури са Рузвелт, Аденауер, Тачър, Рейгън, Кол… Техните продължителни реформаторски мандати са резултат на обществен разум и инстинкт за национално самосъхранение. Нашият самосъхранителен инстинкт се оказа обаче по-слаб и прати Иван Костов в опозиция. Истински проблем за България е, че разполага с един държавник реформатор, който не можа да завърши започнатите от него реформи.

Всичко казано дотук, определя Иван Костов като политик, към когото не можеш да бъдеш безразличен. Това е неговата съдба.”

ясминка: Филипов, мислех, че аз имам абстиненция, ама тия ме минаха…

Николай: Цитатът на Ангел Грънчаров изчерпва темата и обяснява нашата гледна точка.

А към ясминка ще се обърна с цитат от д-р Филипов: “Млъкни бе, жено, руса жено!”


Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 ЛВ., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд.

Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

Няма коментари:

Абонамент за списание ИДЕИ