Истината ни прави свободни

сряда, 29 февруари 2012 г.

Бог да прости г-н Иван Иванич!

Чета тъжна новина, която обаче, за жалост, не ме изненадва: починал е г-н Иван Иванич от Монтана. Не ме изненадва, защото от самия него знаех, че сам се чудеше как все още е жив, понеже беше твърде много болен; казвал ми го е той самият по телефона; е, няма вече да очаквам да ми се обади този изключителен човек, незаменим за философски разговори, демократ, личност от голям мащаб, свободолюбец, мислещ и пишещ, един толкова духовен и жизнерадостен човек!

Бог да го прости! Няма да го забравя! Ще пиша още за него тия дни, той заслужава! Много ми е мъчно за моя задочен приятел от Монтана г-н Иван Иванич, когото толкова много уважавам! Нищо че не съм се срещал с него на живо, го познавам от книгите му. И от телефонните разговори с него. Той ми звънеше, милият, да ме окуражава да продължавам да издавам списание ИДЕИ, на което беше абонат и читател. Много ми е тъжно за него: той вече няма да ми се обади никога повече!

Голяма загуба! Един твърде човечен човек си отиде и светът, вселената на духа особено, обедняха неимоверно. Всеки човек е цял един свят, а някои човеци са изключително светли и богати, направо вълнуващи светове. Такъв беше и той, народният философ и поет на Монтана, влюбеният в живота и в свободата човек!

Ето и самата скръбна новина: Почина седесар №1 Иван Иванич

Монтана, България

На 77 години почина Иван Иванич - един от най-дългогодишните членове на СДС в България от учредяването й. Пламенен привърженик на демокрацията до последния си дъх.

Иванич (това е истинското му име, а не псевдоним) е роден на 30 май 1934 година в село Сумер, община Монтана в семейство, преследвано от комунистическия режим.

Самият Иванич е изключен от ВИИ „Карл Маркс" през 1956 година за контрареволюционна дейност и опит за образуване на група". Той бе страстен привърженик на демокрацията, неин идеолог, философ и публицист.

"И друг път съм заявявал, а и в книгата съм отбелязал - ние в СДС нямаме достатъчно изявена и изяснена политическа идейна идентичност... Ние сме мечтали - не само аз, а стотици хиляди - че СДС е силата на бъдещето; тя е тази, която ще промени България, която ще я обнови и духовно, и материално и ще създаде новия български свят..."

Иван Иванич почина след продължително онкологично заболяване, срещу което се изправи така, както бе и живял - страстно, уверено и без страх.

Поклонението пред паметта му е утре, 1 март, от 12 часа, в храм "Св. Св. Кирил и Методий" в Монтана.


Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!

(Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

Няма коментари:

Абонамент за списание ИДЕИ