Истината ни прави свободни

вторник, 21 февруари 2012 г.

За творческия порив при писането на книга

Във Фейсбук един млад човек, българин, който учи, работи и живее в чужбина (мога да му кажа тук само инициалите на името му, щото не съм го питал дали да публикувам кореспонденцията ни) именно г-н T.G., ми зададе въпрос, който, струва ми се, може да вълнува и други хора; затуй публикувам и въпроса му, и моя отговор до него, понеже, от друга страна, ми се чини, че повдигнатият проблем е важен; ето:

T.G.: Здравейте, г-н Грънчаров! Обмислям да се пробвам да напиша книга и тъй като Ви харесвам и харесвам много мисленето Ви и знам, че имате доста написани книги искам да Ви попитам: - трябва ли преди да почна да се запозная с нещо относно техническата част? - нещо за структурата?

Отговорих му вкратце ето така: Г-н T.G., идеята Ви е чудесна! Щом като Ви се е явила идеята да напишете книга, оставете се да Ви води тази идея, този творчески импулс; останете ли му верен, всичко ще си дойде на мястото, т.е. не мислете за структура, техническа част и пр.

Творчеството е това: нещата трябва да се родят естествено, спонтанно, а не да са плод на разсъдъчно насилие над душата. Аз, примерно, така пиша; имам чувството, че този е истинският начин.

Е, разбира се, Вие пак можете да си правите план на книгата и прочие; всичко можете да си правите, но ако в един момент силно Ви се прииска да изхвърлите нещо, или да промените нещата по коренен начин, направете го.

Това мога да Ви кажа по въпросите Ви, много е рисковано да се дават съвети тук, щото всичко Вие сам ще си изнамерите, изобретите и сътворите. В работата, в сладките мъки на изразяването на самия себе си всичко ще Ви се открие само.

Желая Ви успех! Искате ли нещо силно, ще го постигнете непременно! Ала трябва много да се работи. Това е...


Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), , 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които са живи и в нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни.

Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

Няма коментари:

Абонамент за списание ИДЕИ