Истината ни прави свободни

събота, 25 февруари 2012 г.

Родителите трябва да имат пълна свобода при избора на образование на своите деца

Онлайн-родителски комитет в защита на родителите

СТАНОВИЩЕ на Родителски комитет Относно Проектозакона за предучилищното и училищното образование

На вниманието на:

Г-н Сергей Игнатов, Министър на образованието, младежта и науката
Г-жа Цецка Цачева, Председател на Народното Събрание на Република България
Г-н Огнян Янакиев, Председател на Парламентарна Комисия по образованието, науката и въпросите за децата, младежта и спорта

Ние от Родителски комитет, като неформална организация, активно защитаваща правата на българските родители и деца, се обявяваме срещу прибързаното приемане на Законопроекта за предучилищното и училищното образование, като настояваме вече публикуваният на сайта на МОМН готов вариант на текста да бъде предложен за широка обществена дискусия с участието на родители, граждански организации и широки обществени групи.

В настоящия вариант на проекта в чл.8, ал. 1 присъства текстът: „Предучилищното образование е задължително от учебната година, която е с начало в годината на навършване на 4-годишна възраст на детето“, в който, според нас, именно формулировката „задължително“ трябва да отпадне.

Ние считаме, че този акт, освен че представлява своеобразен диктат върху правото на личен избор от страна на родителите и грубо потъпкване на ратифицираната от РБ Конвенция за защита правата на човека; той подлага на реална опасност психическото и емоционално здраве на децата, тъй като, щом детето трябва да тръгне на предучилищна в годината на навършване на четири години, предполага се, че ще има и деца, които когато започва учебната година, все още няма да са навършили четири години, т.е. ще бъдат на три.

Това е едно съзнателно игнориране и незачитане на мнението на родителите.

Притеснителни за нас са и мерките, предвидени в административно-наказателните разпоредби срещу родители – глобите. Настояваме те напълно да отпаднат.

Настояваме да отпадне и чл. 344, ал.1, който гласи: „Наказват се с глоба, съответно с имуществена санкция от 1000 до 5000 лв., физически или юридически лица, които: организират и провеждат, без да са получили разрешение или без да са открити при условията и по реда на този закон, дейности по отглеждане, възпитание и обучение на деца от 3-годишна възраст до постъпването им в 1 клас с цел осигуряване на подготовката им за училище в съответствие с държавния образователен стандарт за предучилищното образование и/или с цел издаване на документ за завършена предучилищна подготовка.“

В Проектозакона е записано: „Участниците в образователния процес са децата, учениците и педагогическите специалисти. Институциите в системата на предучилищното и училищното образование са детските градини, училищата, центровете за подкрепа за личностно развитие и специализираните обслужващи звена. Участниците в образователния процес и институциите партнират с родителите, общините и с други заинтересовани страни.“

Това означава, че родителите дори не са упоменати като равноправни участници в образоването на своите деца, те трябва единствено да се надяват да им бъде предложено партньорство.

Ние считаме, че родителите трябва да имат пълна свобода при избора на образование на децата си.

Обявяваме се за свобода и широки възможности за регистрация на отделни образователни институции, което би дало шанс на чуждестранни такива да получат достъп до българския пазар.

Според нас разчупването на строгия държавен контрол върху образованието може да се превърне в ясен гарант за една нова посока, в която е поела нашата страна – към истинската демократичност!

1.Родителски комитет – София, Петър Пеев
2.Гражданско сдружение “Асоциация общество и ценности”, Стоян Георгиев
3. Граждански форум за защита на детето и семейството, Петър Вълков
4.Фондация "Мост на любов", Иво Койчев
5.Фондация "Възможности за всеки", Радослав Илиев
6.Сдружение "Нови хан - Европейско селище", Огнян Чипев
7.Форум за съвременно образование, Ваня Ангелова
8.Сдружение "Справедливост 21", Елена Дянкова
9.Спортен клуб „Мишън“, Атанас Петров


Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди.

Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили - и като индивиди, и като нация - тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили - и за които сме платили тежка цена.

1 коментар:

Анонимен каза...

Държавата не трябва да има прекомерно голяма власт върху образованието на децата. В случая подкрепям родителите.

Абонамент за списание ИДЕИ