Истината ни прави свободни

петък, 28 март 2014 г.

Ония, които обичат истината, те са най-мразени у нас; правдолюбивите хора у нас са най-мразени; и талантливите хора у нас са най-мразени...

По повод на публикацията Отговор на Омбудсмана г-н Константин Пенчев по повод на моя жалба, свързана с рецидиви на груб административен произвол и във връзка с публикацията със заглавие Думата вече има безпристрастната, вечно мъдра, разумна и справедлива богиня Темида ми бяха зададени интересни въпроси или пък се получи заслужаващ внимание коментар, на който се наложи да отговоря, засягайки важни проблеми, заслужаващи по-нататъшно осмисляне и дори дискусия; ето какво имам предвид:

Maria Vassileva: Така, така! Дано колегите ни учители престанат да се треперят от страх и си направят съответните изводи! От образувание злокачествено към истинско качествено образование - без тормоз над учители и ученици!

Ангел Грънчаров каза: Наистина в училището е крайно време да престанем да залагаме на тормоза: ако сам не тормозиш другите, то те ще те тормозят. Така не бива. Така не стават тия работи. Не бива да се залага и на кадифения, на мекия, на невидимия тормоз и на шантажите. Трябва да опитваме да се разбираме взаимно залагайки на добротата, на човечността, на честността. На истината трябва да заложим. Няма смисъл да се лъжем, че нещо смислено правим като това очевидно не е така.

Трябва заедно да възроптаем срещу жестоката, безчовечна и несправедлива система, която се крепи на взаимното ни унижаване, понеже всички сме несвободни, всички сме поставени в позицията само да изпълняваме, а от нас нищо не зависи. Но тия неща все още за жалост не се разбират и затова абсурдите продължават. Докога - това не се знае. От нас обаче зависи всичко. Каквито сме ние, така и ще живеем. Ако се държим недостойно, ще продължаваме да живеем в недостойнство...

Това написах по повод репликата на г-жа Василева. Друг приятел пък ме запита как си обяснявам омразата на някои среди към собствената ми скромна милост и персона; ето какво отвърнах на този човек, който се представя с инициалите "Й. Й.":

Ангел Грънчаров каза: Въпросът Ви е твърде ясен, а отговорът е много близък до ума: кои у нас са най-ненавиждани ли? Ами мислещите, разбира се: щото задават неприятни въпроси. Или щото правят неприятни констатации. Щото критикуват, а не хвалят. Щото не се задоволяват с "обичайното", "общоприетото", а правят или мислят нещо различно. Много ясно е кой може да бъде намразен у Нашенско. Неконформистите у нас са най-мразени. Тия, дето не обичат да сторват поклони на властимеющите - и на техните свити от подлизурковци.

Всички тия неща са така тривиални и общоизвестни, че чувствам неудобство, че ми се налага да Ви ги казвам и повтарям. Ала на, ето, казах ги, написах ги, сега виждате ли как постоянно давам основания да бъда мразен?

Ония, които обичат у нас истината, те са най-мразени. Това е в резюме, в него се съдържа всичко останало. Правдолюбивите хора у нас са най-мразени. И талантливите хора у нас са най-мразени. И личностите у нас са най-мразени. Да не говорим за това пък колко много са мразени свободолюбците. Леле, думи нямам колко много са мразени! Хайде да спирам, че ще бъда намразен още повече отколкото това изобщо е възможно - и тогава какво ще правим?! :-)

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд. Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

Няма коментари:

Абонамент за списание ИДЕИ