Истината ни прави свободни

понеделник, 3 март 2014 г.

Завръзката на една епична история с непредвидим край

Случайно попадам на публикация на сайта на БНТ от 08.11.2011 г., касаеща тогавашните събития около предложението ми за преименуване на ПГЕЕ-Пловдив, на което медиите тогава обърнаха такова голямо внимание; препубликувам този "матр`ьял" тъй като ми се ще да ми е под ръка, предвид сегашното продължение и крайна задълбочаване на същата тази история; ето текста, а пък видеото можете да го чуете като отидете на сайта на БНТ:


В интернет пространството се прокрадна идеята гимназията по електротехника и електроника в Пловдив да получи името „Стив Джобс”. Това предлага преподавателят Ангел Грънчаров. Той смята, че трябва да се проведе референдум, който да узакони новото име на професионалното училище.

Идеята още е в зародиш и не е гласувана от Учителския съвет и настоятелството, но е крайно време училището да има патрон, смята Грънчаров. Преди 20 години Техникумът по електротехника, наричан дотогава „Ленин”, губи името на патрона си по идеологически причини. Посланието на вожда на световната революция Владимир Илич, че „Комунизмът е съветска власт плюс електрификация на цялата страна” се оказа остаряло и не носеше позитиви за техникума. Време е да се узакони нов патрон на училището - гениалният Стив Джобс.

Ангел Грънчаров:

- Аз смятам, че неговото име може да вдъхнови учениците да се ентусиазират малко повече в ученето. Да, и ще спечели самото учебно заведение, един вид от славата на Стив Джобс си я приписваме, а е възможно по-нататък да установим отношения с корпорацията.

Вече са се разгорели спорове за името. Директорът на учебното заведение Стоянка Анастасова дори получила главоболие и се стресирала от предложението и затова не можа да се изкаже пред камерата ни. Дошло е време обаче новото мислене да пробие и в учителските среди, смята Грънчаров.

Ангел Грънчаров:

- Това може да изглежда фантастика на някои хора, но светът се е променил и ние сме едно голямо село, глобално село. И да не държим за "нашето" - все едно, така да се каже, някакъв провинциализъм - наш да си бъде патронът и т.н. Защото се появиха две тенденции: българин да бъде, какъвто и да е, но само да е българин.

Очаква се другата седмица да се проведе мащабно допитване в професионалната гимназия чие име да носи учебното заведение.

Автор: Златин Бояджиев

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), , 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

Няма коментари:

Абонамент за списание ИДЕИ