Истината ни прави свободни

събота, 8 март 2014 г.

Обмяна на реплики с разярен "правдолюбив" комуноид по жизненоважната тема аджеба имало ли е секс в СССР или е нямало?!



По повод на мое есе със заглавие „А у нас секса… есть!“, писано преди доста време, някакъв другар на име Kostadin Daskalov ме е обвинил в "пълни лъжи" и прочие; той също бил живял в някогашния СССР, ала не бил видял тия неща, за които аз пиша. Ето неговия коментар, а пък по-долу е моя отзив по повод на думите на този крайно разярен и "правдолюбив" таваришч:

Жалко, че толкова късно ще коментирам написаното от г-н Грънчаров. Не е ясно в комуналка ли е живял или в студентско общежитие. Не е ясно от това което той пише. За мен е ясно, било е общежитие защото чуждестранни студенти никога не са живяли в комуналки. Аз също съм завършил в бившия СССР ( 1971 год) и гарантирам, че написаното е 99% измислица и 1% истина. Дано не се хване като философ за процентите. Може и да греша с 1-2 %. Е, аз бях в Москва а той доколкото знам е завършил в Ленинград (да, така се казваше тогава). Та ми идва естественият въпрос- защо и аз не съм бил там. В момента живея в държава, където ако някой публично лъже се смята, че не трябва да му се вярва повече (особено при показания в съд, наричат го “lack of credibility”). В това кратко есе, Вие г-н Грънчаров лъжете така, като че ли някой ви е казал, че това е последния път когато ви се разрешава.

А ето сега аз какво му отвръщам; пиша му тия неща, пък макар да не вярвам, че изобщо ще ме разбере, но аз да кажа какво мисля, пък който ще да разбира, който иска, да не разбира:

Другарю Daskalov, пиша за комуналката като система, която съществуваше като начин на живот в условията на комунизма. Не в прекия смисъл. Второ, обвинявате ме в „лъжи“, което именно показва увредеността Ви от същия този комунизъм: нима не допускате, че е възможно ние двамата да сме гледали с различни очи на случващото се около нас в условията на комунизъм в Русия, т.е. аз по тази причина съм видял едно, а Вие – нещо съвършено друго? Ние сме различни, т.е. няма как да възприемаме по един и същ начин съществуващото. Примерно комуноидът (така наричам ония, които са продукти на комунизма, сиреч, са моделирани изцяло от него, и като съзнание, и като „ценности“, като всичко) никога няма да забележи онова, което не се вмества в неговата така бедна представа за света и за живота. Комуноидът и комунистът виждат съществуващото по един илюзорен, фантастичен, изкривен, бих казал даже извратен начин, нямащ нищо общо с действителността. Сфащате ли какво имам предвид?

Едва ли сфащате, но ще Ви дам пример. Примерно Вие сте стоял на опашка в Русия, няма начин да не сте стоял на опашка щом сте живял в СССР. Комуноидът, бидейки изцяло извратено същество, сфаща стоенето на опашката като нещо изключително приятно, като възможност да усетиш близостта на комуната, да си поговориш с намръщените хора наоколо, да обмените мисли за последните решения на КПСС за „неотклонното повдигане на жизненото равнище на съветския народ“, също така можете да обсъдите въпроса за това колко лошо живеят американците, щото те, горките, не знаят що е това "опашка" и също така си позволяват да бият негрите и прочие. Аз с очите си съм видял и с ушите си съм чул как една българска комуноидка на опашка за хляб през жан-виденовата зима крещеше, че било изключително радостно, че се били появили отново опашки, щото по време на управлението на „онова злобно СДС“ опашките били изчезнали и по тази причина хората се били… отчуждили, нямало къде съседите да се видят и да си поговорят, а ето сега на опашката имали тази чудесна възможност! Сфащате ли малоумието и извратеността на комуноида, които живее в един съвсем друг свят?

По тази причина, да речем, Ангела Меркел споделила наскоро след разговор по телефона с Путин, че имала чувството, че този човек живеел на някаква друга планета, сфащате ли за какво изобщо става дума? Та ето, това, което аз съм написал в есето си, на Вас Ви се вижда, че било „пълна лъжа“, немало било такива неща у СССР, сиреч, Вие все още поддържате вехтата комунистическа теза, че у СССР „секса нет“, че съветският човек секс не прави, че секс в СССР правят само от немай-къде, един вид само за размножаване, това ли дръзвате да твърдите?!

Е, не мога да Ви помогна с нищо щом така виждате нещата. Просто живеете на някоя друга планета. Очите Ви не са видели всичко онова, което е било пред носа Ви, щото Вие и тогава, в условията на комунизъм, сте гледали на света през някакви крайно криви очила или лещи.

Панимаете теперь меня? Не верю, но будем надеятся, что что-то в Вашем мозге пошевельнется! Удачи Вам желаю!

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), , 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

6 коментара:

Kosta каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Ангел Грънчаров каза...

Да, думата комуноид е мое изобретение, няма я в речника. :-) Опитайте сам да схванете какво значи. А иначе съм готов на всякакви дискусии, виждате, аз не съм "изстрелял ответен изстрел" (както на Вас се е сторило, кой знае защо, може би имате някак си военизирано мислене и съзнание щом такива асоциации се раждат в него?!), а просто съм написал как аз виждам нещата и съм Ви дал покана за дискусия, ала Вие сте избягал от нея и се появявате сега, с година закъснение. Нямам нищо против да разговаряме и да обсъждаме, с оглед да достигнем истината по тия немаловажни въпроси. Е, в крайна сметка имало ли е или е нямало секс в СССР? :-) Какво ще кажете по този тъй фундаментален въпрос, която, явно, още Ви вълнува? Интересно ми е да разбера какво толкова Ви смути в моята толкова ясна теза...

Kosta каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Ангел Грънчаров каза...

Не познавам този човек Кирил Кертиков. А що е философия е тема, по която не могат да съдят нефилософи все пак. Нека всеки се изказва по това, по което е компетентен. Вие изявихте компетентност по секса в СССР... :-) Оставете философията на мира...

Kosta каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Ангел Грънчаров каза...

За някои сме чували, за други не сме. Пък аз и не съм такъв че да имам стремеж да зная имената на всички български философи, социолози и т.н. Името му ми звучи познато, може да е от негови медийни изяви...

Абонамент за списание ИДЕИ