Истината ни прави свободни

сряда, 19 март 2014 г.

Обява за "открит урок по философия", поставена днес в учителската стая - дойдоха и неколцина колеги



Анонимен каза: Направи видео с експеримента и го качи в твоя сайт да видим как е протекъл.

Ангел Грънчаров каза: Видео няма да има, но непременно ще опиша какво се случи; вкратце: случи се нещо прекрасно, твърде показателно и изразително, експериментът проработи! Получи се, по моето възприятие, чудесен катарзистичен ефект, учениците изразходваха голяма част от негативните си емоции, смяха се, забавляваха се, а след това сякаш почнаха да се променят в положителна посока. Още много имам да пиша относно моите наблюдения, но това е основното. Утре сутринта, живот и здраве да е, ще напиша какво се случи. Приложеният метод на съвременната психология според мен сработи, което е най-главното.

Разбира се, още много може да се работи в тази посока, но преломът е вече е направен. Ако не се намесят други фактори, които да опорочат промяната на нагласите, то работите в този клас, както и очаквах, ще потръгнат. Най-интересното е, че въпреки съпротивата от страна на въпросната групичка ученици, се появиха симптоми за промяна на толкова крайния негативизъм: започна се освобождаване на душите от него. Илюзиите, така да се рече, почнаха да се "напукват". Примерно, ето един факт: един ученик каза, че на всички било вече изцяло тръснало все едно и също, сиреч, все да се оплакват, все да се водят безплодни разговори около стила на преподавателя и пр. Друг пък заяви, че вече били жадни за философия, били искали да започнем да се занимаваме с философия! Аз точно този поврат очаквах. Докато учениците сами не почнат да искат нещо, то всичко е обречено, но като пожелаят да учат, работите няма начин да не потръгнат. Стига толкова.

Прибързах вкратце да кажа главното си впечатление, то не може току-така да се изрази с три изречения, иска се по-внимателно изразяване, но хубавото е, че аз лично констатирах прелом в нагласите. Изкуството има невероятно силен ефект върху душите, това е факт: макар че учениците не пожелаха да изпълнят възложената им задача (според инструкцията) - въпросната деструктивна групичка забрани това и успя да се наложи въпреки желанието на някои хора да поемат съответните роли! - след известно колебание учениците изиграха нещо по свой изцяло спонтанен сценарий, което именно явно е изиграло известно освобождаващо въздействие.

Но стига толкова. Утре, ако имам настроение, ще пиша повече. Ако нямам, ще остане този коментар. Ще видим. Никога човек предварително не може да знае какво ще стане. Аз затова попитах учениците в един момент: а вие защо не опитахте, защо предварително се отказахте без да сте опитали, та нали ако бяхте опитали, можеше да се окаже, че има смисъл това, което ви предлагам, как човек да е убеден, че няма смисъл ако не е изобщо опитал?! Не отговориха убедително. Толкоз. Хайде чао засега!

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд. Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

Няма коментари:

Абонамент за списание ИДЕИ