Истината ни прави свободни

неделя, 30 март 2014 г.

Из кореспонденцията на двама... щастливци

На имейла си също получих много честитки и поздрави по случай рождения ми ден - 28 март. (Навърших тия дни 55 години.) Интересно е, че по документи съм роден на 28 март, но фактически съм бил роден на 29 март, сиреч, съм бил роден през нощта на 28 срещу 29 март, и то след полунощ; баща ми обаче - Бог да го прости, той беше един прекрасен, един много добър човек! - понеже счел, че четната дата била, кой знае защо, "по-щастлива", в документите предпочел да бъде записано, че съм роден на 28 март. Тъй че имам, дето се казва, "два рождени дни" - и по тази причина ми се налага да празнувам рождения си ден цели два дни. (Макар че ми се е случвало и да забравям, че изобщо имам рожден ден!) Интересно е, че по кабалата и двете дати са много щастливи и дори свещени, което, да не чуе дяволът, си е самата истина: аз съм един въпреки всичко много щастлив човек. Както и да е, сред честитките, получени на имейла, решавам тази сутрин да публикувам (заедно с моя отговор до него) тази, която е от един много уважаван от мен човек; ето кой:

Честит рожден ден, господин Грънчаров!

Желая Ви онези простички и банални неща, които са задължителни - като здраве и лично щастие - за да успявате да поддържате високия тонус на гражданската си позиция!

Поздрави, Иво Инджев

Здравейте, уважаеми господин Инджев,

Благодаря много за хубавото пожелание! Наистина, само здраве да е - останалото вече зависи предимно от нас самите! Най-голяма благодат е човек да има здрав и борбен дух - ето на това най-вече се надявам. Моля се Божията милост не ме остави в това отношение!

Използвам случая да Ви благодаря за това, което правите най-вече в блога си, но и в медиите (доколкото Ви допускат в тях): давате толкова рядък (в нашите родни условия) пример за най-достойно изпълняван журналистически, граждански и дори човешки дълг! И също така имате завидно борбен дух на един истински свободен и правдолюбив човек, което е особено ценно и заразяващо. Вършите една безкрайно полезна работа, дано повече млади се повлияят от Вашия пример - защото на България са й съдбовно нужни свободолюбиви хора като Вас. С оглед на това решавам ето в този момент да публикувам и тази наша кореспонденция в блога си: той се посещава от много хора, най-вече от мои бивши и настоящи ученици (аз, знайно е, съм преподавател по философия и гражданско образование в една пловдивска гимназия - и често в часовете си говоря на моите ученици за Вас, за значими тези от Ваши публикации и пр.).

Лично за мен Вашият пример е потвърждение на верността на разбирането, че без морал човешкото достойнство и достойно изживяният живот са непостижима химера. Вие сте личност, заслужаваща уважение! Бог да Ви дава сили да продължите да си изпълнявате така достойно дълга!

С поздрав от сърце: Ангел Грънчаров

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), , 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

Няма коментари:

Абонамент за списание ИДЕИ