Истината ни прави свободни

събота, 22 февруари 2014 г.

В демократичното училище всеки ученик следва своя личен път, няма нужда някой да го кара да учи, напротив - никой не може да го спре да се учи




Ако в една стая децата седят по чиновете и никой не гъква, това значи ли, че те в момента учат? Пита Яков Хехт

21 февруари (петък) 2014 г.

През 1987-а в град Хадера, Израел, един 29-годишен мъж на име Яков Хехт създава училище, в което нищо не е такова, каквото си свикнал. В него няма оценки, няма изпити, няма нито един задължителен предмет. Децата не са разпределени в класове по година на раждане и никой не намира и грам логика в идеята, че всички седемгодишни - само защото са седемгодишни - трябва да могат да пишат и да четат. Яков кръщава това училище демократично, понеже хората в него (от 4- до 19-годишни) се подготвят да влязат с пълни сили в демокрация (а не да служат на диктатура, с каквато цел е създаден онзи модел, който до болка познаваш).

В демократичното училище вярват, че всеки човек (тоест ученик) е уникален и би било пълна загуба на енергия за вселената, ако той не развива точно този свой талант, с който може да й пренареди атомите. Дори да не може да чете и да пише на седем. Затова всеки ученик сам съставя своята учебна програма и сам поставя целите пред себе си. Затова всеки ученик притежава правото, но и носи отговорността, да бъде свободен в избора си какво да учи, как да го учи и на кой етап от трасето да го научи. Затова всеки ученик участва във всяко решение за живота и правилата в своето училище, наравно с учителите и родителите си. Затова всеки ученик следва своя личен път. Поради тази причина няма нужда някой да го кара да учи. Този ученик никой не може да го спре да се учи.

Яков Хехт беше в София миналия уикенд. Участва в Първата национална среща за свободно развитие на образованието, организирана от Национална мрежа на родителите. Говори, спори, беше засипан с въпроси, споделя щедро. Запали много огънчета в много сърца. Утрои пламъка на други, които вече горяха. Беше тук, защото в България има ужасно много хора, които искат децата им да ходят в училище като неговото. И са готови на революция.

Яков, имам един ужасно елементарен въпрос... извинявай, но мира не ми дава. След като в демократичното училище учиш само каквото ти искаш, има ли хора, които завършват без никога да са учили математика, химия или география, да речем?

Може ли първо аз да те питам нещо? Дай да излезем на улицата и да анкетираме всеки срещнат какво е научил по математика в училище, искаш ли?

Може просто да питаш мен какво помня от часовете по математика. Нищо.

Обаче трябваше да ходиш в час и да седиш мирно на чина, нали? Така не само си унищожила собствената си математика, ами може би си пречила и на съучениците си, които всъщност са имали интерес към тази наука? Затова правилото в нашето училище е: в час по математика влиза само този, който иска да учи математика. Иначе няма нужда. Никой няма да ти се сърди, че не идваш. Така класовете стават по-малки и по-ефективни. А, чакай, ще ти разкажа много интересен случай, точно по математика. (Прочети ДО КРАЯ >>>)

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд. Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

Няма коментари:

Абонамент за списание ИДЕИ