Истината ни прави свободни

неделя, 1 юни 2014 г.

Ето какви идиотщини се случват в изцяло провалената образователна система на България



Мария Чулова СНИМКА: bTV

Гледай и ето тези репортажи в bTV, специален проект на предаването "120 минути": Учители на колене и също SOS за българското училище


"Хванаха ме за китката, свалиха ми часовника, хвърлиха го през прозореца. Стоил ме бе заплашил, че е организирал група, ще ми взривят жилището, ще ме изнасилят". Това разказа бившата учителка по английски език в Професионалната гимназия по хранителни технологии в Пловдив Мария Чулова пред "120 минути" по Би Ти Ви. Общо трима са учениците, които нанасят побоя над преподавателката си. Това се случва в далечната 2008 г.

Впоследствие тя успява да ги осъди в съдебно дело. На единия ученик – Александър, е наложено наказание пробация за срок от 6 месеца за хулиганство, на другия - Стоил, пробация за 9 месеца за отправените закани за изнасилване и взривяване жилището на учителката. Стоил получава и още 6 месеца пробация заради счупения часовник на учителката. Третият участник в заснетата гавра - Георги, ще изтърпи 8 месеца пробация заради нанесения побой на учителката.

Мария разказа, че докато я биели, я снимали с мобилен телефон, после качили видеото в YouTube. Директорът на училището Владимир Милушев отсъствал в деня на инцидента. След като договорът на Чулова изтекъл, той не е подновен от новата директорка на гимназията. Самият Милушев е пенсиониран след инцидента.

Сега учителката е безработна, не иска и да чува за връщане в класната стая, предпочита да гладува. Жената е с разбито здраве, трябва й още време, за да се възстанови.

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ТАЙНСТВОТО НА ЖИВОТА: Въведение в практическата философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2006 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN-13: 978-954-321-246-0, ISBN-10: 954-321-246-5, 317 стр., 10.00 лв. Авторът тръгва от простия факт, че човекът е живот, че ние сме живи и влюбени в живота същества, от което следва, че по никой начин не бива да му изневеряваме: да си мислим, че сме “нещо повече от това”, че сме “нещо повече от него”. Но човекът е и разбиращо същество, което значи, че не се задоволява с “простата даденост” на непосредствения живот, а непрекъснато търси смисъла, неговата ценност за нас самите. Оказва се, че ние живеем като че ли само затова непрекъснато да търсим себе си, което, от друга страна погледнато, означава, че постигаме себе си само когато свободно “правим” себе си, своето бъдеще, а значи и съдбата си. Пътят на живота у човека изцяло съвпада с пътуването към самия себе си, от което не можем да се откажем...

Няма коментари:

Абонамент за списание ИДЕИ