Истината ни прави свободни

вторник, 3 юни 2014 г.

На образователната министърка почна да й се мержелее пълният комунизъм - като "идеал" и като стимул за вдъхновение на учители и ученици!



По повод радостната новина, идваща от образователното министерство - виж Министър Клисарова: По един учебник за всеки предмет - моя милост първоначално не се сдържа да възкликне във Фейсбук ето така: "Тия пък започнаха да въвеждат пълен комунизъм в образованието!". Интересно е, че във фейсбук-групата на учителите мнозина възприеха новината, видите ли, като "положителна"; в тази връзка Явор Ганчев от Национална мрежа на родителите каза нещо, което е вярно, което подкрепям: той сравни учебниците с... пици, а учителите - с разносвачи на пица; ето точните му думи:

Явор Ганчев каза: Аз не разбирам, това група на учители ли е или е група на разносвачи на пица? Има пица - разнасят. Няма пица - не разнасят. Ако има три вида пица, настъпва драма, защото не е ясно коя е правилната пица.

А колко от тях могат сами да направят пица? А колко от тях биха направили пицата заедно с тези, които ще я ядат? Иначе самочувствието - като на нещо като национално богатство...

Не! Само един учебник по всички предмети за един клас! С номерирани страници с календар: на тази и тази дата - от тази до тази страница! Трябва напълно да отпадне необходимостта от мислене! И възмущението да се концентрира върху евентуалните печатни грешки, които може да не отчетат някой дълъг уикенд, когато ще настъпи пълно объркване и хаос, защото ще трябва да се вземе решение - О, ужас! Решение! - нещо да се прочете от учебника не на датата, за която е напечатано!

Раз-нос-ва-чи-на-пи-ца! Да са меки с тях жените и мъжете им, а на 24 май министърът да ги похвали по телевизора като спасители на българския дух.

Ето и още няколко изразителни мнения по така и така повдигнатата тема:

Stoyan Pavlov каза: Да направят и по един учебен предмет на година. И по един час седмично.

Генади Тончев каза: Да - и предметът да е "История на БКП", нали?!

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

Няма коментари:

Абонамент за списание ИДЕИ