Истината ни прави свободни

сряда, 28 май 2014 г.

Край, решено е: ще ставам министър на образованието: треперете, мижитурки-бюрократи, ида - дойде най-сетне вашият кобен час!


Чета тази сутрин една изключително радостна новина, съобщена ми от тъй любезната г-жа Мария Николова; ето, четете и Вие, а по-долу ще можете да прочете и моя спонтанен коментар, в който ни по-малко ни повече се кандидатирам за... министър на народното образование и на науката дори! Да, сериозно говоря, не се лигавя, знаете, че аз съм общо взето сериозен човек и рядко блъфирам чак толкова нахално; ето:

В медиите тази сутрин се появи следната новина: "Шестима от 16 министри може да се разделят с креслата си."

"Шестимата министри, с които премиерът ще трябва да се раздели, са Анелия Клисарова (на образованието), Таня Андреева (на здравеопазването)... и так далее, това другото не е интересно в случая, прескачаме го, бел. моя, А.Г. Причините за отстраняването им са различни. Клисарова може да бъде сменена заради делегираните бюджети, които се оказали недостатъчни за школата в малките населени места, както и заради нуждата от добри нови учебници."

Иииииии ЧЕРЕШКАТА НА ТОРТАТА, еееееееее: "За нейния пост се търси УЧИТЕЛ, който да се справи с двата проблема."

Туй пише г-жа Николова, а ето какво счете за нужно да коментира в тази връзка върл нахалник като мен:

Ангел Грънчаров каза: Аз се кандидатирам за... министър! Не се шегувам, що пък да не се кандидатирам?! Учител съм, при това току-що съм уволнен, с мотив "не става за учител", "негоден за системата", безработен съм веке, е, щом не ставам за учител, нема начин да не ставам пък за министър! Приемете най-официалната ми кандидатура за министър на образованието.


Ще го оправя в най-кратки срокове. Ако не друго, ще предизвикам такава революция в него, че системата ще рухне за броени часове. Това поне го умея. Доказан специалист съм в тази област. Ще видите, нема да съжалявате!

А като управленец имам и стаж: месец и половина бях директор на училище, успях да предизвикам за това време същинска революция, дота, че колективът вдигна стачка срещу мен; е, оттеглих се сам, без да ме уволняват, щото пък за зла участ правителството, дето ме беше назначило на поста, тогава точно в тия дни падна; Ф.Димитров беше заменен от Беров.

Също така бях и кмет на родния си град цели 7 месеца, пак тогава направих същинска революция, още се говори в Долна баня за нея, още направо легенди народът разказва за моето управление, а не останах кмет, щото не пожелах да се явя на изборите; аз съм единствен, дето е бил на власт и се е оттеглил сам; реших тогава да се откажа от политиката и да се върна към философията. върнах се, да, ама два месеца след това другарите ме уволниха от ПУ "П. Хилендарски", където преподавах философия.

Такива работи. А сега ще ставам министър направо! Треперете, мижитурки-бюрократи, ида! Дойде вашият кобен час!

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

1 коментар:

deltarossi каза...

Подкрепям Вашата кандидатура!!!
Росица Иванова

Абонамент за списание ИДЕИ