Истината ни прави свободни

събота, 3 май 2014 г.

Що е "простотиомер"?

Дали да не го нарека "простотиомер" туй, дето ми се мержелее сега пред умствения взор? Става дума за следното: човек е толкова по-прост (в смисъл на глупав, немислещ) колкото повече си позволява да не признава верността на думите на специалисти, на експерти в дадена област. Колкото повече не се вслушваш в думите на доказано умни и разбиращи хора, толкова си по-прост, по-глупав, по-немислещ.

Който пък се вслушва в думите на умните и разумните, на разбиращите хора, такъв с това вече показва, че е почнал да напредва, да се отървава от глупостта и неразумността си. Този е критерият. На простака и на глупака думите на умните, на разбиращите хора, на мислещите хора им звучат "неприемливо". Думите на такива разумни и мислещи хора него, видите ли, го "дразнят". Той даже не може да търпи говоренето на един умен и разбиращ от дадената област човек.

Снощи имах един такъв случай с един човек. Казах му: ти имаш интерес да се вслушаш в моите думи, щото аз много съм мислил по тия въпроси и смятам, че разбирам истината, специалист съм в тази област. А той с пяна на устата взе да ми крещи: "А бе какъв специалист си ти бе, какво като си писал книги по тия въпроси, никакъв специалист не си ти бе?!". Е, както и да е, покрещя си така, ала ето, помогна ми да осъзная този факт, тази истина, която сега искам да ви кажа.

Да, умният, смисления човек се познава по това, че много се вслушва в думите на доказано разбиращи от проблемите в дадена сфера хора, хора-експерти и специалисти. Докато простакът игнорира тия думи и ги отрича, а пък се вслушва умилително в думите на игноранти като него, вслушва се в думите на доказани невежи като него. В тази връзка съм забелязал как някои с дълбок сърдечен трепет се вслушват думите на Б.Борисов, но се вбесяват когато чуват думите на един Иван Костов, да речем. А Костов е човек, доказано разбиращ от проблемите, по които говори, разбира ги и теоретично, и практически, доказал е всичко това на дело, бидейки най-успешен политик и държавник на България.

"Простотиомерът" действа безотказно. Дали не заслужавам... Нобелова награда за туй откритие?! :-) Чакай да базикна поне малко завистниците! И да се погавря още малко с немислещите.

Хайде, хубав ден на всички! Бъдете здрави и мислещи - барабар със здравето. Щото немисленето е болест. Простотията е прилепчива като проказата. А тя у нас триумфира, това поне забелязали ли сте го?

Какво показва това ли? Ами показва, че сме болни от най-страшна болест - болестта немислене! Някои са извратени дотам, че се гордеят с това, че не могат да мислят. И без капчица свян го показват постоянно. Простотията затова е така агресивна, арогантна и безцеремонна. И затова жъне толкова победи - особено напоследък. Даже Бареков е на път да стане любимец на доста хора...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

Няма коментари:

Абонамент за списание ИДЕИ