Истината ни прави свободни

неделя, 11 юли 2010 г.

Правителството "8:5:3" успя да настрои срещу себе си цялата нация

Правителството "8:5:3" успя да настрои срещу себе си цялата нация

От днес започва пета седмица на учителската стачка, парализирала тази така важна сфера на обществен живот – образованието. Вина за това, разбира се, носи само правителството на рокера Серьога Дмитриевич, който, подобно на уличен хулиган, цели четири седмици се пъчи да ни се показва колко е твърд – и колко много милее за "общодържавните интереси". За щетите, нанесени от тази стачка върху огромни слоеве на нацията това глупаво момче трябва да понесе цялата отговорност: вече е малко да си отидат министрите Вълчев и Орешарски, вече трябва да си иде и премиера, и цялото правителство.

Днес точно по тази причина започват и дебатите по вота на недоверие, предизвикан от цялата опозиция – за катастрофата, провокирана от неадекватността на това правителство в сферата на образованието. Мнозинството окончателно ще се опозори, като, разбира се, ще защити правителството: надеждата им е да настройват останалите части на обществото срещу учителството. Старият римско-комунистически принцип "Разделяй и владей" отново се използва от тия управници, чиято единствена грижа е да са във властта, а пък ако ще след тях да иде потоп. И понеже и президентът Гоце Първанов, архитектът на това правителство на Доган, няма да направи нищо, за да бъдат поставени на мястото им, остава единствения начин за свалянето му: извънпарламентарен натиск от улицата.

Изглежда натам отиват нещата и ни очаква доста наситена със събития зима. Единственият начин да спрем издевателствата и разрухата, предизвикани от тия политически мекерета, е да свалим правителството, като излезем на улицата. И това скоро ще се осъзнае и предприеме от всички, които не са облагодетелствани от властта. Криза е, а пък министрите, премиерът и президентът не прекъсват задграничните си пътувания, разходките си до близки и далечни страни. Сега се видя, че си имаме страшно много екскурзианти, и то все на държавни средства. Нямало пари, но за разходки из чужбина има, нали? Поради тия безкрайни воайажи на отговорни лица от правителството проговорите, които могат да турят край на стачката, се водят от ден до пладне, съвсем като на "седенка", с огромно размотаване и най-нагъл инат от страна на правителството. У гражданството се създава впечатлението, че единствено "алчността" на учителите е причина стачката да продължава. Медиите услужливо помагат да се засилва това впечатление. Малцина са тия, които виждат, че правителството цели точно този ефект - и по тази причина води така незаинтересовано преговорите със синдикатите и със стачниците.

Правителството на тройната коалиция "8:5:3" успя да настрои срещу себе си цялата нация. Точно това показа учителската стачка, в която рямо до рамо участват учители, имащи най-различни политически ориентации, точно отговарящи на ориентациите на цялото останало население. Явно управляващите са майстори да създават срещу себе си всеобщо настроение на неприемане и съпротива, което показва, че вече съвсем се държат като обречени. Нека тогава да се изпълни участта им в най-скоро време!

22 октомври 2007, понеделник


Бихте ли помогнали финансово една книга за българското образование да бъде отпечатана, да види бял свят? Ако сте способни на такъв благороден жест, вижте:

Подписка за неиздадена още книга може да спаси от провал намерението да бъде изобщо издадена

Банкови сметки за подпомагане на блога, на вестник ГРАЖДАНИНЪ и на списание ИДЕИ


ПРОЧЕТИ електронния вариант на излезлите досега броеве на сп. ИДЕИ



ЗА КОНТАКТ

Няма коментари:

Абонамент за списание ИДЕИ