Истината ни прави свободни

петък, 9 юли 2010 г.

За да разберем какво е образование трябва да изследваме в дълбочина цялостния смисъл на живота

За да разберем какво е образование трябва да изследваме в дълбочина цялостния смисъл на живота

Изпратиха ми от Америка една книжка, която бързам да ви препоръчам. Казва се "Образованието и смисълът на живота", авторът е Джиду Кришнамурти – индиец, голям духовен учител.

Преведох 3 изречения, които ме развълнуваха страшно много, защото казват една фундаментална, но по настоящем ужасно пренебрегвана истина:

"Образованието не е просто въпрос на трениране на ума. С тренирането може да се постигне ефективност, но не и пълнота. Ум, който е бил подложен само на трениране, ще бъде продължение на миналото и не ще може никога да открие новото. Ето защо, за да разберем какво е правилно образование, ще ни се наложи да изследваме в дълбочина цялостния смисъл на живота."

На английски идеите и изказът на Кришнамурти са брилянтни: точни, ясни, последователни и изчерпателни; на български – не чак толкова. Изглежда преводачът не е достатъчно навътре в темата...

Жалко! Дано това е единствено мой проблем, защото тази книга е евангелие! Би трябвало да я прочете всеки, желаещ да се произнесе за каквото и да било в "образованието"!

Написа: Павел Лазаров

07 януари 2010, четвъртък


Бихте ли помогнали финансово една книга за българското образование да бъде отпечатана, да види бял свят? Ако сте способни на такъв благороден жест, вижте:

Подписка за неиздадена още книга може да спаси от провал намерението да бъде изобщо издадена

Банкови сметки за подпомагане на блога, на вестник ГРАЖДАНИНЪ и на списание ИДЕИ


ПРОЧЕТИ електронния вариант на излезлите досега броеве на сп. ИДЕИ



ЗА КОНТАКТ

Няма коментари:

Абонамент за списание ИДЕИ