Истината ни прави свободни

неделя, 11 юли 2010 г.

Способни ли сме на гражданско благородство?

Способни ли сме на гражданско благородство?

Съмнявам се, но знае ли се: може пък да сме и способни вече. Какво благородство ли? Ами имам предвид ето сега, когато почна и вече тече учителската стачка, някое съсловие, организация или пък дори някаква група от хора или дори отделни индивиди твърдо да заявят, че подкрепят исканията на учителите. Но да не дадат подкрепата си на принципа "Подкрепяме, но искаме и нашите заплати да станат по-високи!", а на един наистина благороден и безкористен принцип: "Нека сега да увеличат техните заплати, пък ние ще почакаме".

Защото ако дадено съсловие, примерно лекарското, заяви това, по този начин ще бъде обезоръжено правителството, което, както забелязвате, твърди: "Нема пари, всички искат, да дадем на даскалите значи да вземем от другите". И по този начин настройва съсловия срещу съсловия, провеждайки на дело римско-комунистическа теория "Разделяй и владей". И го твърди най-нагло и то при положение, че тъкмо работа на самото правителство е да определя приоритети, т.е. за известен период на преден план да е развитието примерно на образованието, за друг период предимство да се отдава на други сфери. Но явно такива като Станишев дори не знаят до какво се свежда работата им, понеже тия другари, както е известно, никога изобщо не са и работили някога и някъде: те с раждането си са предопределени за "ръководители". И щом правителството не си върши работата, то явно ние трябва да му я вършим. Което значи, че ние, гражданите, сами примерно да заявим: "За известно време признаваме предимство и приоритет на образованието и на учителството, понеже съзнаваме, че тази сфера е от особен обществен интерес." Възможно ли е у нас да се случи такова нещо, способни ли сме на такива себеотрицателни прояви на гражданско благородство?

Много ми се иска да сме способни на такова нещо, което ще покаже, че сме на път да узреем за демокрацията, която с други думи казано означава "самоуправление". Ако покажем, че сами можем да се управляваме, ще поставим динамит в самата основа на олигархичния строй, понеже ще се окаже, че на народ, който е способен сам да се управлява, господстваща и "ръководна" олигархия изобщо не му е нужна. А това няма как да не доведе до известни благотворни промени дори и в съзнанието на хората, които са в основата – така или иначе – на всички други промени. Ето, ако някое съсловие има доблестта да заяви: "Ние се отказваме сега от претенции, нека този път учителите да бъдат подпомогнати, те имат по-голямо право да искат увеличение на заплатите!", то това може да бъде и пример за други съсловия да заявят същото, а пък тогава Станишев няма вече да може да настройва едни срещу други – и така да прецаква всички!

Защо, примерно, такъв жест не направят, да речем, шофьорите, имам предвид тези от градския транспорт в София? Или, да речем, таксиметровите шофьори? Или, защо не, примерно, и медиците? Или пък миньорите? Или които да са, стига да имат по-развито гражданско съзнание – как мислите, възможно ли е такова нещо да се случи у нас в тия дни?

Аз лично ще се радвам много ако такова нещо се случи. И по тази причина, за да дам известен пример, предлагам да направим публична гражданска подписка в подкрепа на исканията на учителите. Ще обявя тази подписка в следващия пост. Ще се радвам читателите на моя блог да са от първите, които ще докажат на дело, че у нас е възможна такава самоотвержена постъпка на гражданско достойнство и благородство. Като се подпишат в подписката.

Вие как мислите, колко ли човека ще се подпишат? Да видим, ще се радвам песимистичните оракули, които обикновено познават, този път да бъдат опровергани най-решително...

24 септември 2007, понеделник


Бихте ли помогнали финансово една книга за българското образование да бъде отпечатана, да види бял свят? Ако сте способни на такъв благороден жест, вижте:

Подписка за неиздадена още книга може да спаси от провал намерението да бъде изобщо издадена

Банкови сметки за подпомагане на блога, на вестник ГРАЖДАНИНЪ и на списание ИДЕИ


ПРОЧЕТИ електронния вариант на излезлите досега броеве на сп. ИДЕИ



ЗА КОНТАКТ

Няма коментари:

Абонамент за списание ИДЕИ