Истината ни прави свободни

неделя, 11 юли 2010 г.

Как да поставим динамит в самата основа на олигархичния строй?

Как да поставим динамит в самата основа на олигархичния строй?

В днешния брой на в-к "Про & анти" излезе моята статия "Лявата и дясната позиция за учителската стачка". Искам тук да публикувам само финала на тази статия, в който пиша за един шанс за "гражданско благородство", пропилян или пропуснат от всички нас, или поне от мнозинството. Ето за какво става дума:

Накрая искам да запитам: способни ли сме на гражданско благородство?

Какво благородство ли? Ами – обществена подкрепа! Но не на принципа “Подкрепяме, но искаме и нашите заплати да станат по-високи!”, а на един наистина благороден и безкористен принцип: “Нека сега да увеличат техните заплати, пък ние ще почакаме”. Което е една толкова нужна ни проява на автентична и здрава гражданска солидарност.

Което значи, че ние, гражданите, да заявим: “За известно време признаваме предимство и приоритет на образованието и на учителството, понеже съзнаваме, че тази сфера е от особен обществен интерес.” Възможно ли е у нас да се случи такова нещо, способни ли сме на такива себеотрицателни прояви на гражданско благородство?

Ако го покажем, ще поставим динамит в самата основа на олигархичния строй, понеже ще се окаже, че на народ, който е способен сам да се управлява, господстваща и “ръководна” олигархия изобщо не му е нужна. Че сегашното правителство трябва да си иде като провалило се. Колкото по-скоро, толкова по-добре...

Това е. Статията е писана поне преди две седмици. Тя престоя в много редакции и беше хвърлена в коша. Тя беше мълчаливо отхвърлена, естествено, и от новия, "бойковистки" или "гербовашки" в-к СЕДЕМ. Едва сега излезе в единствения останал антикомунистически вестник у нас. Но думите, с който завършвам своята статия, си запазват силата и сега.

А именно: разбра се и от децата дори, че сериозна и същностна промяна към добро у нас не само в образованието, ами и във всяка една друга сфера на живота просто не може да има докато "другарите" – комунисти, царисти, ченгета-доганисти, русофили-сидеровисти, гербоваци-бойковисти и пр. – не си идат, и то завинаги!

02 ноември 2007, петък


Бихте ли помогнали финансово една книга за българското образование да бъде отпечатана, да види бял свят? Ако сте способни на такъв благороден жест, вижте:

Подписка за неиздадена още книга може да спаси от провал намерението да бъде изобщо издадена

Банкови сметки за подпомагане на блога, на вестник ГРАЖДАНИНЪ и на списание ИДЕИ


ПРОЧЕТИ електронния вариант на излезлите досега броеве на сп. ИДЕИ



ЗА КОНТАКТ

Няма коментари:

Абонамент за списание ИДЕИ