Истината ни прави свободни

неделя, 11 юли 2010 г.

Престъпление е да не подкрепим и да не насърчаваме учителите на нашите деца

Престъпление е да не подкрепим и да не насърчаваме учителите

От понеделник учителите в цяла България са в ефективна стачка. В самото начало на учебната година ще спрат занятията в училищата заради унизителното заплащане на учителския труд, което е грозна неблагодарност от страна на обществото към техните така благородни усилия и грижи за младите. Отношение към учителството и образованието е най-точен показател за това доколко дадено общество разбира собствените си интереси – и доколко показва престъпно нехайство за собственото си бъдеще. Учителите с това си действие дават урок по гражданска зрялост и човешко достойнство на цялото общество и точно по тази причина трябва да бъдат подкрепени от всички нас.

Свидетели сме как ръководещият образованието министър направи всичко, за да настрои срещу протеста на учителите всички други съсловия и сектори на гражданското общество. Направи също така нужното да разедини учителството с най-лъжливи обещания, подли заплахи и най-тъпи подигравки. Такъв човек е позор за нацията да остане на поста си: учителите искат и неговата оставка. Същото се отнася с още по-голямо основание за министър-председателя Станишев: човекът без нито един трудов стаж в живота си си позволява също да настройва обществото срещу учителите. Това са хора без елементарна култура, това са хора с колосална наглост, срам за нацията че ги е допуснала така да безобразничат. Учителите със своята стачка ни дават сигнал, че е крайно време ние, българите, да се надигнем, и да въведем най-после ред в опосканата от некадърни, лъжливи и крадливи управници наша България. Престъпление е да не ги подкрепим и да не ги насърчаваме.

Угодническите на властта медии също правят всичко възможно да саботират стачката и да настройват хората срещу учителите: примерно по БТВ в новините беше доведена някаква майка, която дръпна прочувствено сълзливо слово, че заради стачката нямало кой да гледа детето й. Същата обаче се издаде, че имала фирма с персонал и трябвало да работи, но тя не могла да си губи времето (?!) заради собственото си дете. Щом плаща заплати на цял персонал, тази майка би могла да плати някой да й гледа и детето. Като е толкова богата защо не си даде детето в частно училище? Страшна е простотията на една част от хората у нас, която е така изгодна за управляващите, скъпи дами и господа! По този начин те – окрилени от мисълта, че и народът ни е слаб и бездушен! – продължават да насърчават същите тези управници в безконтролните им злоупотреби и издевателства с търпението ни.

Има всякакви хора, и това е естествено и нормално. Някои почнаха вече да мърморят, че учителите ни били не знам какви си, че не работели, и че дори нямали "моралното право" да искат по-високи заплати. Дори и "видни интелектуалци" без никакъв свян се счетоха за длъжни и те да хвърлят по някой и друг камък в бостана на учителството.

Има много хора с мизерни души около нас, но не те трябва да задават нравствения облик на нацията. Дошло е време да изчистим душите си от страха, подлостта, завистта, малодушието – все презрени долни страсти, заради които като нация много сме си патили. Дошло е време да проявим гражданска доблест и човешка съпричастност, за да подкрепим духовната сила на нашето общество, каквато е българското учителство. И да ги подкрепяме до победния ден на стачката, да ги насърчаваме, да се възхищаваме на смелостта им, да не допускаме и те да проявят слабост. Слабите и унизени учители са позор за нацията ни!

Сега е време цялата общност да подкрепи учителите. В съседна Румъния учителите стачкуваха 28 дена. Стачката им е била успешна. Мнозинството от учителите у нас са готови да направят същото и ако трябва да стачкуват дори по-дълго, но стачката да победи. Учителите докато стачкуват по закон трябва да стоят по 8 часа в училището, без да получават и стотинка. За времето, в което стачкуват, няма да получават заплати. Те са готови на лишения и жертви в защита и заради човешкото си право на достоен труд и на уважение от страна на обществото за техния най-сложен, но и така благороден труд.

Ето защо цялата общност трябва да застане зад учителите и да ги насърчава. Учителите ни не трябва да покажат и миг слабост или колебание, защото са напълно прави. И защото техният протест отговаря на коренните интереси на всички нас. И ние не трябва да сме слаби и малодушни, а трябва да ги подкрепяме до победата. Това е достойното поведение на едно зряло, здраво, достойно, свободно и силно общество. А не подло да мърморим "Щом на тях ще дадат, значи вземат от нас, защо пък да ги подкрепяме?!".

Ето какво обаче пише някой в коментара си в един сайт: Поклон пред Българските учители, за мъжеството, което проявяват в името на България! Този човек ни дава пример за достойна човешка и гражданска позиция в дните на стачката. Радващо е, че има и такива българи!

Впрочем, Д.Вълчев и Станишев на презряната българска подлост залагат, не на друго, та така коварно подстрекават "народонаселението" сега да възроптае срещу учителите, преди време срещу лекарите или пък дори срещу шофьорите или миньорите. Ние като общество и нация сме длъжни да покажем на нашите управници, че вече не сме така лесно манипулируемо стадо, а сме достойни граждани не само на България, но и на Европейския съюз.

И с това ще измием предишния срам от стари поражение и недостойнство не само като застанем зад учителите, ами и като още сега ги поздравим: чест и хвала на българския учител за смелостта и за гражданската доблест! Поклон пред вас, български учители! Гордеем се с вас! Бъдете неотстъпчиви, защото сте прави!

22 септември 2007, събота


Бихте ли помогнали финансово една книга за българското образование да бъде отпечатана, да види бял свят? Ако сте способни на такъв благороден жест, вижте:

Подписка за неиздадена още книга може да спаси от провал намерението да бъде изобщо издадена

Банкови сметки за подпомагане на блога, на вестник ГРАЖДАНИНЪ и на списание ИДЕИ


ПРОЧЕТИ електронния вариант на излезлите досега броеве на сп. ИДЕИ



ЗА КОНТАКТ

Няма коментари:

Абонамент за списание ИДЕИ