Истината ни прави свободни

събота, 10 юли 2010 г.

Образователната институция важно, гордо, величаво, непристъпно мълчи

Образователната институция важно, гордо, величаво, непристъпно мълчи

По повод на моето Отворено писмо до госпожа Министъра на образованието, младежта и науката продължават да се получават най-различни отзиви – разбира се, не от институцията, към която беше адресирано писмото, а най-вече от граждани. Институцията няма да се унизи да разговаря с "обикновен деятел на образованието" като мен; институцията трябва да демонстрира своята непристъпност и величавост.

Аз, признавам си, написах това писмо най-вече за да проверя дали изобщо и доколко новият управленски екип на Министерството има все пак някакво отношение към демокрацията. Констатирам до момента: явно новите управляващи носят в себе си същия бюрократичен и антидемократичен манталитет, който носеха кажи-речи всички хора, досега управлявали България. Същностна промяна у нас, оказва се, не може да има – и няма да има. Щото същностна промяна могат да направят единствено хора, които са носители на същностно ново съзнание, разбиране и отношение. Т.е. хора, които са носители на нови идеи. Не се забелязва такова нещо у толкова величавите представители на така мълчаливата образователна институция у нас.

Но ето, че има деятели на образованието, които са написали свой проект, наречен "Новото образование"; по-долу публикувам отзив от страна на техен активист, който написа тия думи като коментар в блога. А основните им идеи са изразени в тяхна "Прокламация на целите на училищното образование в България", която ще мога да коментирам едва след като я прочета по-внимателно. Ето какво пише обаче този човек:

"Готови ли сме да признаем тази истина и да започнем на чисто, като престанем да се самозалъгваме, че сме “по-добри” от всички други, но необяснимо защо сме и най-нещастни?!"

ДА! :)

"Новото образование" го е направило вече. Вижте сайта ни, където между другото ще прочетете за :

Нашата визия:

Новото качествено образование е онова, което ще направи от българската земя страна, чиито ведри хора живеят пълноценно, мирно и достойно. Новото качествено образование е онова, което ще повдигне духа на българската нация и ще я нареди сред най-толерантните, здрави, силни, духовно извисени нации в света.

Нашата мисия: Нашата мисия е да проектираме и построим Новото образование на България, мобилизирайки силите на всички търсещи.

Непосредствени цели:

Непосредствените ни цели са две:

1.Да създадем и обнародваме единен, широко споделен образ на Новото българско образование.

2.Да обявим категорично и ясно дългосрочните цели на Новото българско училищно образование, които ще обуславят всяка една дейност в тази сфера. ..."
и по-нататък:

"...[в момента работим по] планирането и реализацията на:

● Нови задължителни административни и професионални структури;
● Нови управленски инструменти и процедури за планиране, изпълнение, контрол и корекции на дейностите;
● Нова финансова отчетност на администрацията;
● Нови механизми за дотиране и финансиране на училищата;
● Нови правила, откъсващи образованието от политиката;
● Нова информационна политика – задължителни периодични публикации съдържащи обзор на ситуацията и план за следващия период;
● Нови информационни системи за оперативните дейности, за контрол и за вземане на решения;
● Нова политика за израстването и управлението на учителите;
● Нова политика за въвличането на родители, бизнес и общественост в училищния живот;
● Нова политика за разкапсулиране на системата на образованието и повишаване на влиянието на обществото при вземането на решения;
● Нови закони (2 на брой)."

Отделете всичкото необходимо време на "Прокламацията на целите на училищното образование в България", датирана август 2009 г. Там нещата, за които говорите - вашите желания, са изчистени и структурирани, като ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ отправни точки ЗА ВСИЧКИ заети или засегнати от образованието.

Приятно четене и... пишете :)

Автор: Павел Лазаров

10 септември 2009, четвъртък


Бихте ли помогнали финансово една книга за българското образование да бъде отпечатана, да види бял свят? Ако сте способни на такъв благороден жест, вижте:

Подписка за неиздадена още книга може да спаси от провал намерението да бъде изобщо издадена

Банкови сметки за подпомагане на блога, на вестник ГРАЖДАНИНЪ и на списание ИДЕИ


ПРОЧЕТИ електронния вариант на излезлите досега броеве на сп. ИДЕИ



ЗА КОНТАКТ

Няма коментари:

Абонамент за списание ИДЕИ